Milieu en klimaat

Het kantelpunt van…Oerol Festival

  • Bijgewerkt op 15-01-2024
  • 4 minuten
In dit artikel: Door die gesprekken en de verandering aan de lunchtafel, zijn we ook gaan nadenken over welke culinaire keuzes we maken op het festival. Oerol wil toekomstbestendig zijn.
Diner om Oost door chefkok Marente van der Valk en haar team tijdens Oerol Festival 2022. Foto credits: Marleen Annema

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. In 2023 hebben we onder meer de verhalen van schrijver Arthur Japin, orthopedisch chirurg Patrick Deckers, actrice Thekla Reuten en voormalig professioneel wielrenner Bram Tankink opgetekend. Nieuw in 2024 zijn de verhalen van organisaties, te beginnen met Oerol Festival in de persoon van Marin de Boer.

Filet americain

“De verandering is bij ons op kantoor begonnen. De lunchtafel is de plek om niet over werk te praten, maar over wat ons in het leven verder bezig houdt. De klimaatcrisis komt geregeld ter sprake. Wat kun je daar nou zelf aan doen? Het eten van vlees wordt dan ook al gauw een gespreksthema. Sommige mensen vinden dat filet americain écht niet meer kan, anderen zien daar het kwaad niet van in. Zeker niet als het biologisch vlees is dat afkomstig is van Terschelling. In zo’n gesprek gaat het over de feiten, maar ook over emoties en persoonlijke overwegingen.”

Marin de Boer

“De verandering is bij ons op kantoor begonnen. De lunchtafel is de plek om niet over werk te praten, maar over wat ons in het leven verder bezig houdt. De klimaatcrisis komt geregeld ter sprake. Wat kun je daar nou zelf aan doen?”

Vegetarische lunch

“We hebben een aantal medewerkers die bijna volledig plantaardig eten. Zij hadden moeite om vlees te kopen voor de dagelijkse lunch op kantoor, zeker als het niet op ging en aan het eind van de week werd weggegooid. Op een gegeven moment kwam de vraag op tafel: Heeft iemand er moeite mee als de kantoorlunch vegetarisch wordt? Niemand, zo bleek. Dus sindsdien is dat zo. Medewerkers die graag vleeswaren eten nemen dat nu zelf mee. We willen niemand dwingen om vegetariër te worden.”

Plantaardige kibbeling

“Door die gesprekken en de verandering aan de lunchtafel, zijn we ook gaan nadenken over welke culinaire keuzes we maken op het festival. Oerol wil toekomstbestendig zijn: we zijn bezig onze CO2 uitstoot naar beneden te brengen en we willen de natuur beschermen. De catering op het festivalterrein was al grotendeels vegetarisch: maximaal 20% van de gerechten bevatten vlees.

We concludeerden dat we lef moesten tonen en kozen afgelopen editie voor een volledig vegetarische catering. Dat heeft voor de nodige ophef gezorgd. Bezoekers klaagden dat ze nergens een broodje hamburger konden krijgen. Buiten het festivalterrein zijn de restaurants op Terschelling natuurlijk ook gewoon open dus als je echt vlees wilt eten kunnen ze daar terecht. Tegelijkertijd willen we mensen natuurlijk niet wegjagen, we overtuigen ze liever met prikkelende gerechten, zoals plantaardige kibbeling of een Not Dog, een vegetarische hot dog.”

Stevige vegetarische maaltijd

“Behalve de publiekscatering hebben we ook de monden te voeden van duizend mensen die tijdens het festival voor ons aan het werk zijn. Die groep is heel divers: kunstenaars natuurlijk, maar ook tentenbouwers, beveiligers, programmeurs en vrijwilligers. Tot afgelopen jaar konden zij dagelijks kiezen uit vegetarisch, vlees of vis, maar dit jaar was het grotendeels vegetarisch. Sommige medewerkers vonden dat vervelend. Ze misten hun karbonade en vroegen zich af of ze wel genoeg brandstof hadden om lange dagen te draaien. Gelukkig hebben we een hele goede vegetarische cateraar die een stevige vegetarische maaltijd serveert en zorgt voor voldoende keuze en variatie.” 

Marin de Boer

“We hebben gekozen voor een zachte landing met nog drie dagen in de week een gerecht dat vlees bevatte. Het aantal gram dat we per persoon serveerden ging omlaag.”

Transitiejaar

“We hebben getwijfeld om de backstage catering in een keer volledig vegetarisch te maken, maar we hebben gekozen voor een zachte landing met nog drie dagen in de week een gerecht dat vlees bevatte. Het aantal gram dat we per persoon serveerden ging omlaag. Onze medewerkers kunnen niet uitwijken naar restaurants op het eiland, dus we wilden voor hen wat flexibeler zijn. Tegelijkertijd is de catering een service die wij bieden en die moet passen bij de visie van het festival. Als mensen zich daar echt niet in kunnen vinden, dan kunnen ze ook besluiten om niet meer voor Oerol te werken. Maar liefst willen we natuurlijk dat mensen geïnspireerd raken en zich realiseren dat ze geen vlees nodig hebben voor een lekkere en voedzame maaltijd.”

Marin de Boer is programmeur expeditie en verantwoordelijk voor het voedselprogramma bij Oerol, het jaarlijks terugkerend tiendaags cultureel festival dat wordt gehouden op het Nederlandse eiland Terschelling. Oerol Festival 2023 vindt plaats van vrijdag 7 tot en met zondag 16 juni 2024.

Heb je meer praktische tips nodig voor de aanpassing van je menu op je festival, café of restaurant? Lees dan Lotte Vermeer’s quick wins in “de eerste stappen naar een nieuwe menu voor… de horeca