Milieu en klimaat

Het kantelpunt van… orthopedisch chirurg Patrick Deckers (Caring Doctors)

  • Bijgewerkt op 05-05-2023
  • 2 minuten
In dit artikel: Pas toen mijn vriendin en ik een zoon kregen, is het roer bij ons omgegaan. Gaandeweg zijn we ook gestopt met zuivel. Vis at ik sowieso niet, daar vind ik niks aan.

Macaroni

“Mijn moeder maakte lekkere macaroni. Pas later realiseerde ik me dat ze daar geen gehakt doorheen deed. We aten wel eens vlees hoor, maar niet dagelijks.” 

Slachthuis 

“In mijn studententijd in Maastricht heb ik in een slachthuis gewerkt. Dat verdiende goed, maar na twee weken ben ik ermee gestopt. Het was afschuwelijk, die weeïge geur van bloed en stront, ik kan het nu nog steeds ruiken. Het ergste was wanneer de vrachtwagens vol varkens kwamen aanrijden. Aan alles merk je dan: die dieren weten dat ze eraan gaan. Ze ruiken en voelen het. En ze horen andere dieren krijsen.”  

Kantelpunt 

“Toch was de ervaring in het slachthuis niet het moment waarop ik vegetariër werd. Ik heb tijdens mijn studie nog jarenlang frikadel gegeten na het stappen. Het is raar hoe dat in je brein werkt. Dat was bij niet anders. Pas toen mijn vriendin en ik een zoon kregen, is het roer bij ons omgegaan. Gaandeweg zijn we ook gestopt met zuivel. Vis at ik sowieso niet, daar vind ik niks aan.” 

“Als je ziet hoe de zee wordt leeggevist en hoe talloze dolfijnen, haaien, schildpadden sterven als bijvangst, dan denk je: waar zijn we in vredesnaam mee bezig?”

Sea Shepherd

“Toen mijn zoon vijf was ben ik als scheepsarts meegegaan op een schip van Sea Shepherd, een organisatie die walvisjagers het jagen onmogelijk probeert te maken. Als je ziet hoe de zee wordt leeggevist en hoe talloze dolfijnen, haaien, schildpadden sterven als bijvangst, dan denk je: waar zijn we in vredesnaam mee bezig?” 

Plantaardige melk 

“Een van de vrijwilligers op het schip van Sea Shepherd, een helikopterpiloot, had last van jicht. Ik vroeg hem of hij thuis veel melk dronk en dat bleek te kloppen. Er is een verband tussen zuivelconsumptie en het krijgen van jicht. En wat denk je? Aan boord, waar alleen plantaardige melk was, waren zijn jichtklachten na drie weken helemaal verdwenen.” 

Patrick Deckers is orthopedisch chirurg en voorzitter van Caring Doctors, een organisatie voor artsen en andere zorgprofessionals, voor een duurzame, plantaardige voedseltransitie.