Gezondheid

Het kantelpunt van… oud-profwielrenner Bram Tankink

  • Bijgewerkt op 07-07-2023
  • 2 minuten
In dit artikel: Ik mis vlees helemaal niet. Het is vooral een gewoonte die je moet doorbreken.

“Het is een mythe dat je vlees moet eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen”

Vleeseter

“Bij ons thuis aten we altijd aardappelen, vlees, groenten. En later, toen ik wielrenner werd, at ook iedereen vlees. We dachten dat je dat nodig had.”

Kantelpunt

“Eerlijk gezegd komt dat door mijn dochter van 12. We zaten op een terras toen we zagen dat een paard vrij hardhandig uit de wei werd gehaald en werd afgevoerd voor de slacht. Ter plekke besloot ze geen dieren meer te eten. Wij zijn daar grotendeels in meegegaan. De invloed van vleesproductie op klimaatverandering is voor mij trouwens ook een overweging. Ik eet nu alleen nog af en toe kip. En vis eet ik soms ook nog. Ik voel me daar niet schuldig over. Als iedereen de helft minder vlees eet, zijn we al goed op weg.”

“Het is een mythe dat je vlees moet eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen”

Gewoonte doorbreken

“Ik mis vlees helemaal niet. Het is vooral een gewoonte die je moet doorbreken. Sinds ik vrijwel gestopt ben met vlees eten ben ik een paar kilo afgevallen. Da’s een mooi bijkomend effect. En in kracht merk ik ook geen verschil. Het is echt een mythe dat je vlees moet eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zit ook in groenten en noten. En sommige vegaburgers zijn zelfs smaakvoller dan vlees.”

Bram Tankink is een voormalig profwielrenner. Hij reed negen keer de Tour de France. Naast topsporter is Bram betrokken bij projecten gericht op duurzame energie.