Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… Arthur Japin

  • Bijgewerkt op 05-12-2023
  • 3 minuten
In dit artikel: Geen moment in mijn leven heb ik gedacht dat er een onderscheid is tussen de gevoelens van dieren en die van mensen. Dierenleed is dus mijn voornaamste motivatie om geen vlees en vis te eten. Afgelopen tien jaar is mij ten volle duidelijk geworden hoe slecht het eten van dieren is voor het milieu. En inmiddels weten we ook hoe ongezond vlees is.

Arthur Japin met hond Basso (fotograaf: Marloes Bosch)

Sterrenpap

“Vroeger maakte mijn moeder sterrenpap: in melk gekookte rijst met suiker en kaneel. Dat vond ik het allerlekkerste. Ze noemde het ook wel engeltjespap.”

Weinig keus

“Zoals vrijwel iedereen van mijn leeftijd ben ik opgegroeid met aardappelen, vlees en groente. Het idee was toen dat vlees nodig was voor de groei. Veel keus was er ook niet. Ik herinner me nog de eerste pizza’s en de eerste kaasbroodjes van bakker Schavemaker in Haarlem. Die hadden ze alleen op zaterdag en je moest ze vooraf bestellen.”

“Geen moment in mijn leven heb ik gedacht dat er een onderscheid is tussen de gevoelens van dieren en die van mensen”

Paling op de markt 

“Op een dag liep ik, aan de hand van mijn vader, over de markt. Daar werden palingen levend gestroopt en kronkelend van de pijn in een vat met zout gegooid. Sindsdien heb ik geen vis meer willen eten. Vlees at ik vaak met tegenzin. Nadenken over de herkomst, jacht of slacht, heb ik nooit goed gekund, maar toch heb ik mezelf nog lang voor de gek gehouden.” 

Live op tv

“Het eten van dieren begon me steeds meer tegen te staan. Ik at nauwelijks nog dieren toen ik in 2010 in een tv-programma zat waarin Prem Radhakishun een absurde tirade begon tegen Nicolette Kluiver, die vertelde dat zij vegetarisch at. Jeroen Pauw, die presenteerde, vroeg: “Wie is er hier nog meer vegetariër?” Ik stak mijn hand op, live op televisie. Vanaf dat moment heb ik me daar aan gehouden.”

“Als iemand in mijn kring vlees wil bestellen, laat ik weten wat dat met mij doet. Zoals vroeger wanneer iemand aan tafel een sigaar opstak.” 

Dierenleed

“Geen moment in mijn leven heb ik gedacht dat er een onderscheid is tussen de gevoelens van dieren en die van mensen. Dierenleed is dus mijn voornaamste motivatie om geen vlees en vis te eten. Afgelopen tien jaar is mij ten volle duidelijk geworden hoe slecht het eten van dieren is voor het milieu. En inmiddels weten we ook hoe ongezond vlees is. 

Cholesterol

“Ik heb aanleg voor een verhoogd cholesterol gehalte. Omdat ik geen vlees eet, blijft het altijd laag. Dat is mooi meegenomen, maar het voorkomen van dierenleed staat voorop. Als iemand in mijn kring vlees wil bestellen, laat ik weten wat dat met mij doet. Zoals vroeger wanneer iemand aan tafel een sigaar opstak.” 

Smaakexplosie

“Mijn eetpatroon is rijk, afwisselend, gezond en vooral verrukkelijk. Ik heb nooit eerder zo vaak zo lekker gegeten als sinds wij vegetariërs zijn. De Indiase keuken is mijn favoriet. Die biedt een eindeloze variatie aan gerechten die dankzij een diepe laag aan kruiden met elke hap een smaakexplosie veroorzaken. Zelf kook ik trouwens nooit: ik heb er geen geduld voor.”

Van Arthur Japin is recent Dromen voor het leven verschenen.

Op zoek naar meer inspiratie? Ga naar ‘hoe begin ik’ of lees over het kantelpunt van anderen.