Artikelen

Deze mensen gingen je voor, lees meer over hun beweegredenen en zoektocht.

Wendy Walrabenstein naast een fruitschaal in een overwegend witte keuken Gezondheid

Het kantelpunt van… Wendy Walrabenstein

Uit elk onderzoek dat ik las kwam naar voren dat meer plantaardig eten veel gezonder is.
Illustratie van slager met varkens, koeien en kippen en bloederig mes. Dierenwelzijn

De Eerlijke Slager

In deze campagne met een fictieve, eerlijke slager draaiden we het eens om. Wat nou als je wel alle achtergrondinformatie kreeg bij de producten die je koopt. Zou je dan andere keuzes maken?
Gemeenteraadslid Ria Strik voor een grijze muur Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… Ria Strik (raadslid PvdD Maastricht)

Natuurlijk moet het niet bij die ene week blijven. Met de wethouder heb ik onder meer besproken om het standaard assortiment uit te breiden en de vegetarische optie tijdens raadsavonden altijd helemaal plantaardig te maken.
Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… Froukje

Ik vind dat er respectloos en harteloos met de levens van dieren wordt omgegaan. Het massale van de vleesindustrie staat me dan ook enorm tegen.
Annelies van Hierden (food manager HEMA) voor een wand van tompouce Milieu en klimaat

Het kantelpunt van… Annelies van Hierden (HEMA)

Hema wil er voor iedereen zijn. Juist daarom denk ik dat Hema een grote rol kan spelen in de transitie naar een betere balans tussen dierlijke en plantaardige producten. We willen een keuze bieden en het stap voor stap doen, samen met onze medewerkers en met onze klanten.
Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… ecoloog en reptielenexpert Sterrin Smalbrugge

Ik confronteer mensen niet met wat ze eten. Alleen als mensen vragen waarom ik geen dieren eet, vertel ik hen dat.
Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… worstenmaker Samuel Levie

Als we vleeseters zo ver weten te krijgen om wekelijks 1 dag minder vlees te eten en in plaats van 100 gram, slechts 70 gram, kunnen we de vleesconsumptie met 40% verminderen. Zo kunnen we de grootste slag slaan.
Portretfoto van Chatilla van Grinsven met krullen en zwart jack. Gezondheid

Het kantelpunt van… oud-profbasketbalster Chatilla van Grinsven

Mijn coaches geloofden niet per se in de positieve effecten van plantaardig eten. Voor mij was het glashelder.
Portret Paul Elstak 2023 Gezondheid

Het kantelpunt van… Paul Elstak

Ik ben geen veganist, ik eet kaas, eieren en soms vis. Natuurlijk weet ik dat daar ook dierenleed aankleeft, maar ik doe wat ik kan.
Chef serveert plantaardige maaltijd op tafel buiten op een festival. Milieu en klimaat

Het kantelpunt van…Oerol Festival

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. In 2023 hebben we onder meer...
Praktische tips

Hoe houd ik het gezellig tijdens de feestdagen?

December is de maand van de gezellige etentjes, kerstborrels, en andere festiviteiten. Maar ze zorgen soms wel voor de nodige kopzorgen. Want hoe zorg je er nou voor dat iedereen van de familie tevreden is met wat er op tafel staat. En hoe houd je de kerstborrel gezellig? Hieronder vind je een aantal van onze praktische tips om het gezellig te houden tijdens de feestdagen aan de hand van een aantal situaties. Ook handig voor Oud & Nieuw en de nieuwjaarsrecepties die volgen!
Een veld vol boerenkool Praktische tips

5 tips voor moeilijke gesprekken over een plantaardige levensstijl

Als je ervoor kiest om een plantaardige levensstijl te volgen, kan het soms lastig zijn om te praten over je keuzes, vooral als de gesprekken moeilijk worden. Of je nu met familie, vrienden of collega's praat, hier zijn vijf handige tips om je te helpen in dit soort situaties. 
Schrijver Arthur Japin met hond Basso Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… Arthur Japin

Geen moment in mijn leven heb ik gedacht dat er een onderscheid is tussen de gevoelens van dieren en die van mensen. Dierenleed is dus mijn voornaamste motivatie om geen vlees en vis te eten. Afgelopen tien jaar is mij ten volle duidelijk geworden hoe slecht het eten van dieren is voor het milieu.
Praktische tips

Ik wil minder zuivel gebruiken

Melk is goed voor elk? Vergeet het maar, helaas zijn de meeste zuivelproducten veel minder goed voor jou en de dieren dan algemeen bekend. Je kan er meer over lezen in ‘waarom een nieuw menu’. Wil je gelijk beginnen met minder kaas, melk en yoghurt? In dit artikel lees je onze praktische tips.
Praktische tips

Ik wil anders uit eten

Overal in Nederland zijn fantastische restaurants te vinden met vegetarische gerechten of zelfs een volledig plantaardig menu. Maar hoe vind je ze? We zetten een aantal van onze tips voor je op een rij, van hoog- tot laagcuisine.
Praktische tips

Ik wil anders boodschappen doen

Wat je in je mandje gooit, bepaalt in grote mate je menu. Of je nu graag in de supermarkt komt of juist voor bezorging kiest, er zijn een paar simpele trucs die je helpen bij het aanpassen van je menu en vaker plantaardig te eten. In dit artikel lees je onze boodschappentips.
Praktische tips

Ik wil minder vlees en vis eten

Wat je reden om te minderen ook is, je hoeft je menu niet gelijk radicaal om te gooien. Minder vlees en vis eten gaat voor veel mensen het makkelijkst wanneer ze niet radicaal stoppen maar beginnen met kleine stapjes. In dit artikel vind je hiervoor een aantal manieren. Maak je je zorgen of je wel de juiste voedingsstoffen binnen krijgt of heb je andere vragen voor je wilt starten? Bekijk dan de veelgestelde vragen op ‘hoe begin ik’.
Praktische tips

Ik wil een challenge doen

Voor sommige mensen werkt het goed om te starten met een uitdaging in een bepaalde periode, zoals het bekende dry January waarin je een maand lang geen alcohol drinkt. Ook om meer vegetarisch en plantaardig eten zijn er zogenaamde ‘challenges’, we zetten er hier een aantal voor je op een rij.
Praktische tips

De eerste stappen naar een nieuw menu voor… de horeca

Gedreven door principes of uit een behoefte naar gezonde voeding zal ook jouw gast vaker willen kiezen voor een vegan gerecht. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen ook in de horeca plantaardig wil eten en verrassende nieuwe smaken ontdekken. Hoe speel jij daar als horecaondernemer het beste op in, zonder dat je allemaal ingewikkelde processen in je keuken brengt?
Een foto van Dennis Vink voor een meer Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… gedragsbioloog Dennis Vink

Pas toen iemand die zelf plantaardig at, me confronteerde met die schijnargumenten, viel het kwartje. Als ik echt om dieren geef, realiseerde ik me, geef je geen cent meer uit aan dierlijke voeding. Zo is het gegaan.
Actrice Thekla Reuten op een donkere achtergrond Gezondheid

Het kantelpunt van… actrice Thekla Reuten

Het gaat er ook niet om dat je direct alles perfect doet: het gaat erom dat je begint. En je kunt het beste beginnen met dingen die makkelijk voor je zijn.
Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… gezondheidswetenschapper Lotte Vermeer

Als je leert hoe je lekker kunt koken met planten, wil je geen vlees en vis meer. Ik mis het ook helemaal niet. Sterker nog, ik vind het niet eens lekker meer.
Iris Wichers buiten Milieu en klimaat

Het kantelpunt van… huisarts Iris Wichers

Dat ons voedingspatroon zo’n grote impact heeft op klimaatverandering was voor mij echt een eyeopener.”
Zangeres Sabrina Starke met een beige achtergrond Gezondheid

Het kantelpunt van… zangeres Sabrina Starke

17 jaar geleden kwam mijn schoonmoeder terug van een reis naar Jamaica. Daar raakte ze geïnspireerd door de Ital keuken.