Gezondheid

Het kantelpunt van… actrice Thekla Reuten

  • Bijgewerkt op 01-08-2023
  • 2 minuten
In dit artikel: Het gaat er ook niet om dat je direct alles perfect doet: het gaat erom dat je begint. En je kunt het beste beginnen met dingen die makkelijk voor je zijn.

Lekkerbek

“Mijn moeder komt uit Italië en kan heel goed koken. Als kind was ik dol op haar heerlijke verse pesto’s, cannelloni met vier kazen en haar klassieke lasagna. Ook maakte ze crostini’s met kippenlevertjes en kappertjes. Héérlijk, vond ik die!” 

Kanker

“In 1997 kreeg mijn vader kanker. Tijdens zijn behandeling kreeg hij van een orthomoleculair arts het advies om zijn voedingspatroon drastisch aan te passen. Uit solidariteit wilde ik met hem meedoen. Bovendien had ik toen last van psoriasis en wilde ik onderzoeken of dat over zou gaan als ik anders zou gaan eten.”

Thekla Reuten

“Het gaat er ook niet om dat je direct alles perfect doet: het gaat erom dat je begint. En je kunt het beste beginnen met dingen die makkelijk voor je zijn.” 

Zoektocht

“In die tijd begon ik de etiketten te lezen van producten in de supermarkt. Naarmate ik meer las, realiseerde ik me hoeveel troep er in ons eten zit. Soms werd ik daar echt moedeloos van en vroeg ik me af: “Wat moet ik dan wel eten?” In die tijd waren er nog geen websites met vegetarische recepten. Het heeft echt een tijd geduurd voordat ik er uit was. Door mijn grotendeels plantaardige eetpatroon is mijn psoriasis ook verdwenen.”

Filmindustrie

“De grote rol van onze vlees- en zuivelconsumptie in het veroorzaken van klimaatverandering werd me duidelijk toen ik me daar in 2012 in ging verdiepen als ambassadeur en jurylid voor de Green Film Making Competition. Vreemd genoeg drong het dierenleed in de vleesindustrie pas later echt tot me door.”

Thekla Reuten

“Naarmate ik meer etiketten van producten in de supermarkt las, realiseerde ik me hoeveel troep er in ons eten zit.”

Begin gewoon

“Veranderen is nooit makkelijk. Toen mijn moeder anders moest leren koken voor mijn vader ging dat met vallen en opstaan. Dat geldt ook voor filmproducenten die willen verduurzamen. Het gaat er ook niet om dat je direct alles perfect doet: het gaat erom dat je begint. En je kunt het beste beginnen met dingen die makkelijk voor je zijn.” 

Thekla Reuten is actrice.