Skip to main content

Campagnes

MenuNL wil mensen via campagnes en de site bewuster maken van de positieve gevolgen die een verandering van onze voeding kan hebben voor de gezondheid, op onze omgang met dieren en voor de planeet. Benieuwd hoe we dat doen? Bekijk op deze pagina de beste voorbeelden.

Het menu van…

Het klimaat, dierenleed of je gezondheid: de reden om je menu aan te passen kan voor iedereen anders zijn. We gingen het land in, op bezoek bij Henny, Lin en Wang en Yvonne, die elk op hun eigen manier stappen zetten richting ander menu, om een gezondere planeet voor mens en dier te realiseren. Met één overeenkomst: een succesvolle uitkomst. Bekijk de drie video’s hier.

De Eerlijke Slager

In deze campagne met een fictieve, eerlijke slager draaiden we het eens om. Wat nou als je wel alle achtergrondinformatie kreeg bij de producten die je koopt. Zou je dan andere keuzes maken? “Dusssss, zegt u het maar.”

Interviewserie: het kantelpunt van…

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Sinds september 2023 publiceerden we artikelen met onder meer DJ Paul Elstak, huisarts Iris Wichers, Dopper-oprichter Merijn Everaarts, oud-profbasketbalster Chatilla van Grinsven, zangeres Froukje worstenmaker Samuel Levie, maar ook organisaties die bezig zijn met aanpassingen aan hun menu zoals HEMA en Oerol Festival.

Chef serveert plantaardige maaltijd op tafel buiten op een festival.

Hoe houd ik de feestdagen gezellig? 

December is de maand van de gezellige etentjes, kerstborrels, en andere festiviteiten. Maar ze zorgen soms wel voor de nodige kopzorgen. Want hoe zorg je er nou voor dat iedereen van de familie tevreden is met wat er op tafel staat. En hoe houd je de kerstborrel gezellig? Speciaal hiervoor maakten we een aantal praktische animaties met tips om het gezellig te houden tijdens de feestdagen aan de hand van een aantal situaties. Ook handig voor Oud & Nieuw en de nieuwjaarsrecepties die volgen!

Een stadsfestival als proeftuin

Het Haarlem Vinyl Festival is een nieuw, stadsbreed festival op het gebied van vinylcultuur. Gedurende drie dagen in september komen duizenden vinylliefhebbers vanuit verschillende landen naar Haarlem om een of meer dagen programma te bezoeken in een van de dertig locaties. Een perfect moment om mensen kennis te laten maken met een nieuw menu. Hoe deden we dat? 

In de aanloop naar het editie 2023 en 2024 vroeg het team van het Haarlem Vinyl Festival de deelnemende locaties groot en klein, van stadsschouwburg PHIL, NH-Archief tot de Jopenkerk om tijdens het festival het menu aan te passen, zodat er in ieder geval een plantaardige of vegetarisch optie voor ontbijt, lunch, borrel of diner beschikbaar was. In de communicatie met de locaties werden gelijk een aantal praktische tips van plantaardig chef en inspirator Lotte Vermeer toegevoegd, met daarbij de mogelijkheid om met haar in contact te komen.

Daarnaast werden tijdens het festival in 2023 de belangrijkste diners en borrels zonder vlees en vis op het menu georganiseerd en was de crew catering op een aantal locaties volledig vegetarisch. Uiteraard werd er ook een winactie op touw gezet voor het nodige bereik. Mama Gaia, plantaardig restaurant van het jaar 2022, stelde een diner voor twee bezoekers beschikbaar zodat zij op een memorabele manier hun festival konden beginnen.

Waarom nou de stad Haarlem als proeftuin tijdens een vinylfestival? Daarop zijn meerdere antwoorden mogelijk, maar de belangrijkste zijn de demografie van de stad, het feit dat het geen tijdelijke festivallocatie betreft, maar daadwerkelijk in de bestaande horeca en podia plaatsvindt en het bezoekersprofiel van het Haarlem Vinyl Festival, dat zich op alle generaties richt. Haarlem was bovendien de eerste stad ter wereld die vleesadvertenties in de ban deed.

Het resultaat? Bezoekers die een duwtje in de goede richting kregen door nudging en ondernemers die op een praktische manier op andere gedachten werden gebracht. 

Een illustratie van dikke personen op een weegschaal

1001 redenen om je menu te veranderen

Er zijn 1001 redenen te bedenken om je menu te veranderen en een gezonde planeet voor mens en dier te realiseren. In deze campagne formuleerden we zelf een aantal stellingen en vroegen we Nederlanders in alle provincies door middel van slimme targeting via social media om hierop te reageren.

Het leverde een reeks aan interessante reacties en soms verhitte discussies op. Het belangrijkste resultaat van deze campagne? Een miljoenenpubliek dat kennis maakte met MenuNL en de boodschap dat jouw keuzes wel degelijk impact hebben. Bekijk hieronder een aantal van de uitingen en stellingen die we deelden.

We zijn benieuwd naar jouw belangrijkste reden om je menu te veranderen! Laat het ons weten door een vraag of opmerking in te sturen via de site, of help ons en vul de korte enquête op deze pagina.

Afbeelding van een vrouw die een hond kust.

Reden #3

“Ik ben een echte dierenvriend”

Wat is jouw reden om je menu te veranderen?

432: “Eigenlijk draait de barbecue toch vooral om het bier.”

981: “Veel minder ‘dat-mag-je-niet-eten” als je zwanger bent.”

27: “Wat ik eet en koop maakt wel degelijk verschil.”

101: “Veel lekkerder en makkelijker dan ik dacht.”

331: “Beter voor het klimaat, beter voor mijn gezondheid en beter voor de dieren!”

Reden #15

“Spieren zonder dieren”

Wat is jouw reden om je menu te veranderen?

232: “Melk is goed voor kalfjes.”

17: “Geen zin meer in een blokje dierenleed.”

78: “Meer plek voor echte natuur en minder groene woestijnen.”

893: “Genoeg te eten voor iedereen.”

101: “75% minder uitstoot van broeikasgassen en voor mij 100% energie.”

Reden #11

“Minder kans op kanker, beroertes en diabetes”

Wat is jouw reden om je menu te veranderen?

365 “Sterke botten en tanden komen niet van melk.”

487: “Minder kans op hartfalen.”

2: “Duurzame speklappen bestaan niet.”

786: “Voor mij geen antibiotica in mijn eten.”

698: “Ik laat de bijvangst liever zwemmen.”

Reden #21

“Een planeet die we door willen geven aan onze kinderen”

Wat is jouw reden om je menu te veranderen?

333: “Je kunt meer mensen met planten voeden dan met dieren.”

642: “Minder kans op kanker.”

50: “Je mag juist heel veel.”

223: “Van een hamburger eten krijg je rimpels.”

1000: “Genoeg schoon water voor iedereen.”

Reden #17

“Hoezo een ei hoort erbij?”

Wat is jouw reden om je menu te veranderen?

75: “Diervriendelijk vlees bestaat niet.”

451: “Doe mij maar een gezond cholesterol.”

42: “Minder kans op diabetes type 2.”

777: “De vleesproductie heeft al 70% van de wereldwijde ontbossing veroorzaakt.”

99: “Ik gun kalfjes en hun moeders ook een fijne kraamtijd.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Bij aanmelding ga je akkoord met ons privacybeleid.