Gezondheid

Het kantelpunt van… Paul Elstak

  • Bijgewerkt op 24-01-2024
  • 3 minuten
In dit artikel: Ik ben geen veganist, ik eet kaas, eieren en soms vis. Natuurlijk weet ik dat daar ook dierenleed aankleeft, maar ik doe wat ik kan.

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten Eerder interviewden we onder meer voormalig professioneel wielrenner Bram Tankink, programmeur Marin de Boer (Oerol Festival) en huisarts Iris Wichers.

Hollandse pot

“Als kind at ik gewoon wat de pot schafte. Mijn moeder kookte aardappelen, vlees en groenten. Ik hield van karbonaadjes, maar het vet sneed ik eraf. Daar had ik een hekel aan.”

Dierenleed

“Mijn ex, die vegetariër is, heeft me dertien jaar geleden bewust gemaakt van het dierenleed achter het stuk vlees dat ik elke dag op mijn bord had liggen. Voor die tijd was ik daar nooit mee bezig. Aanvankelijk kookte ik apart vegetarisch voor haar, maar door de jaren heen leerde ik steeds meer lekkere vegetarische gerechten maken en at ik steeds minder vlees.”

Trainen

“Op een gegeven moment ben ik fanatiek gaan fitnessen, zo’n vier keer per week. Toen ben ik elke dag kip gaan eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Na het zien van de documentaire Game Changers ben ik daar weer mee gestopt. In die film komen allemaal topsporters aan het woord die plantaardig eten en ondertussen topprestaties leveren. Zij laten zien dat je geen vlees nodig hebt om aan je eiwitten te komen, ook niet als je veel sport. Zelf merk ik dat ook.” 

Paul Elstak

“Weet je, als iedereen de helft van de week geen vlees zou eten zou dat al een mooie stap zijn. Begin daar maar eens mee.”

Filmpjes

“Als je soms van die filmpjes voorbij ziet komen over hoe het er in slachthuizen aan toe gaat — daar kan ik echt niet naar kijken. Dat knaagt aan je geweten. Daarnaast is het ook gezonder om geen vlees te eten. Je krijgt geen antibiotica binnen en je loopt ook geen risico om dieren te eten met vogelgriep of de gekke koeienziekte. Ten slotte is het ook beter voor het milieu.”

Woke

“Begrijp me niet verkeerd, ik zit niet in de woke hoek. Sterker nog, het gedram dat mensen geen vlees meer mogen eten en veganist moeten worden, vind ik heel irritant. Mensen mogen zelf weten wat ze eten. Bovendien heeft al dat drammen een tegenovergesteld effect: je ziet dat er een anti-beweging op gang komt. Dat is jammer.”

Veganist

“Er zijn altijd mensen die zich aangevallen voelen als je zegt dat je geen vlees eet. Die komen met allerlei argumenten waarom je wel vlees zou moeten eten. Maar waarom zou je je aangevallen voelen? Of mensen vinden het moeilijk om iets voor je te koken. Raar, want je kunt het vlees toch prima weglaten of vervangen. Tegelijkertijd zijn er ook mensen voor wie het nooit genoeg is. Ik ben geen veganist, ik eet kaas, eieren en soms vis. Natuurlijk weet ik dat daar ook dierenleed aankleeft, maar ik doe wat ik kan. Weet je, als iedereen de helft van de week geen vlees zou eten zou dat al een mooie stap zijn. Begin daar maar eens mee.”

Paul Roger Elstak, artiestennaam: DJ Paul Elstak, is een Nederlands hardcore-dj, producer en labeleigenaar.