Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… worstenmaker Samuel Levie

  • Bijgewerkt op 02-03-2024
  • 4 minuten
In dit artikel: Als we vleeseters zo ver weten te krijgen om wekelijks 1 dag minder vlees te eten en in plaats van 100 gram, slechts 70 gram, kunnen we de vleesconsumptie met 40% verminderen. Zo kunnen we de grootste slag slaan.

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer actrice Thekla Reuten, oud-profbasketbalster Chatilla van Grinsven en huisarts Iris Wichers. Met deze keer worstenmaker Samuel Levie (Brandt & Levie).

Oppas

“Van jongs af aan wilde ik chefkok worden. Dat heb ik van mijn moeder: zij kookte heel lekker. Op mijn zesde ben ik zelf begonnen met koken. Ik weet nog dat onze oppas altijd aardappelen, vlees en groenten maakte. Echt te saai voor woorden. Vaak ging ik de gekookte aardappelen dan zelf nog even opbakken, een uitje fruiten en de boontjes wokken met een beetje sambal erbij.”

Italiaans restaurant

“Op mijn 18de wilde ik naar de koksopleiding, maar dat vond mijn vader niet zo’n goed idee. Ik kon immers ook gaan studeren. We besloten samen dat ik een jaar zou gaan werken in de keuken van een Italiaans restaurant in Amsterdam. Daar ontdekte ik dat ik niet per se naar de koksopleiding hoefde: koken moet je toch vooral leren in de praktijk. Bovendien zag ik dat werken in de keuken en studeren prima samen zou kunnen gaan.”

Europees landbouwbeleid

“Het jaar daarop ging ik politicologie studeren. Koken en politiek, een tijd lang zag ik het als twee gescheiden werelden. Totdat ik leerde dat 40% van het budget van de Europese Unie wordt besteed aan het landbouwbeleid en besefte dat hoe we eten grotendeels bepaalt hoe ons landschap eruit ziet. Ik werd gegrepen door de politiek van voedsel en wist: eten en politiek zijn nauw met elkaar verbonden.”

Tonijn

“Mijn bachelorscriptie ging over het keurmerk voor duurzame visserij. Daarin concludeerde ik dat we tijdelijk zouden moeten stoppen met het vissen op tonijn zodat de populatie zich zou kunnen herstellen. In die periode kwam ik op een avond op mijn werk. Daar vroeg de chef mij of ik hem wilde helpen met het fileren van tonijn die ’s middags vers was binnengekomen. Toen realiseerde ik me dat koks weinig wisten over ons voedselsysteem. Tegelijkertijd weten ze op de universiteit niets van koken. Voor mij was dat de aanleiding om de Youth Food Movement te starten. Dat is een netwerk van jongeren die zich inzetten voor gezond, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen.”

Samuel Levie

“In mijn Amsterdamse bubbel krijg ik steeds vaker kritische vragen over ons bedrijf – en terecht. “

Dierenwelzijn

“Ook ben ik toen biologische worstenmakerij Brandt & Levie begonnen. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het verduurzamen van ons voedselsysteem. Onze worst komt van varkens die biologisch zijn gehouden op kleinschalige Nederlandse boerderijen die goed voor hun varkens zorgen. We gebruiken al het vlees van het varken en verspillen niets. Zo stimuleren we het eten van minder en beter vlees.”

Samuel Levie

“Als we vleeseters zo ver weten te krijgen om wekelijks 1 dag minder vlees te eten en in plaats van 100 gram, slechts 70 gram, kunnen we de vleesconsumptie met 40% verminderen. Zo kunnen we de grootste slag slaan.”

Worsteling

“In mijn Amsterdamse bubbel vol vegetariërs en veganisten krijg ik steeds vaker kritische vragen over ons bedrijf – en terecht. Zelf vind ik ook dat we de vraag moeten blijven stellen of we met onze worsten nog wel een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem. In mijn meest recente boek Worstelingen neem ik die vragen onder de loep.”

Samuel Levie

“Zelf vind ik ook dat we de vraag moeten blijven stellen of we met onze worsten nog wel een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem.”

Minder vlees

“Kijk, ik vind dat we dieren mogen doden voor onze vleesconsumptie. Als dat niet zo zou zijn, zou ik stoppen met ons bedrijf. Ik zie ook een rol voor dieren in ons voedselsysteem, al is het maar omdat de biologische landbouw voorlopig nog dierlijke mest nodig heeft. Wat ik problematisch vind is dat de vleesproductie slecht is voor de planeet. Daarom denk ik dat we vleeseters zo ver weten moeten krijgen om wekelijks 1 dag minder vlees te eten en in plaats van 100 gram, slechts 70 gram. Als dat lukt kunnen we de vleesconsumptie met 40% verminderen. Zo kunnen we de grootste slag slaan.”

Flexitariër

“Bij ons thuis eten we nu doordeweeks vegetarisch. In het weekend en op bijzondere gelegenheden eten we vlees of vis. We kiezen dan heel bewust waar het vandaan komt. Alles is minimaal biologisch.”

Samuel Levie schreef recent het boek Worstelingen. Zijn bedrijf Brandt & Levie brengt dit jaar haar eerste vegetarische worst op de markt. Hij is tevens oprichter van de Youth Food Movement (nu Slow Food Youth Network) en het Food Film Festival.