Milieu en klimaat

Het kantelpunt van… huisarts Iris Wichers

  • Bijgewerkt op 01-08-2023
  • 2 minuten
In dit artikel: Dat ons voedingspatroon zo’n grote impact heeft op klimaatverandering was voor mij echt een eyeopener.

“De afgelopen jaren zijn alle puzzelstukjes voor mij op een plek gevallen.” 

Traditioneel

“Bij mijn vader thuis aten we heel traditioneel: aardappelen, vlees, groenten. Op kamers ontdekte ik hoe leuk koken was. Ik leerde over de Italiaanse en Japanse keuken. Koken werd echt een hobby.”  

Alarmerende berichten

“Toen de kinderen wat ouder werden kreeg ik wat meer tijd om te lezen. Ik schrok van de alarmerende berichten over het klimaat en ben me daar meer in gaan verdiepen. Over leven zonder afval, over zonnepanelen en over het effect van wat we eten op het milieu. Dat ons voedingspatroon zo’n grote impact heeft op klimaatverandering was voor mij echt een eyeopener.”  

Vleesvervangers

Stap voor stap zijn we meer vegetarisch gaan eten. Dat was best een uitdaging. Je bent toch gewend om gerechten te maken met vlees of vis. Eerst vervingen we dat door vleesvervangers, maar die eten we nu nauwelijks meer. Onbewerkt eten is veel lekkerder. Mijn man en mijn kinderen waren vrij snel overstag. Helemaal plantaardig eten we nog niet: mijn zoon drinkt graag melk en ook haalt hij nog af en toe een broodje shoarma in de stad.”


“In de supermarkt en met reclames worden we voortdurend verleid met ongezond en spotgoedkoop spul. De overheid moet de voedingsindustrie veel strenger aanpakken.”

Hart- en vaatziekten

“Als huisarts heb ik meegewerkt aan het opstellen van de richtlijn voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarin verwijzen we naar de Schijf van Vijf waarin staat dat we minder vlees moeten eten en meer plantaardig, maar veel mensen houden zich daar niet aan. Dat is echt zonde want dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het klimaat. Tegelijkertijd begrijp ik heel goed dat mensen hun eetgedrag moeilijk veranderen: in de supermarkt en met reclames worden we voortdurend verleid met ongezond en spotgoedkoop spul. De overheid moet de voedingsindustrie veel strenger aanpakken.”

Dierenleed

“De afgelopen jaren zijn alle puzzelstukjes voor mij op een plek gevallen. De omvang van de vlees- en zuivelindustrie. Het oerwoud dat gekapt moet worden om al die dieren te voeden. Het dierenleed waarvan ik me onvoldoende bewust was. Als je erover nadenkt realiseer je je: het hele systeem is totaal idioot.”

Iris Wichers is huisarts.