Gezondheid

Het kantelpunt van… oud-profbasketbalster Chatilla van Grinsven

  • Bijgewerkt op 19-02-2024
  • 4 minuten
In dit artikel: Mijn coaches geloofden niet per se in de positieve effecten van plantaardig eten. Voor mij was het glashelder.

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer roeister Janneke van der Meulen, DJ Paul Elstak en orthopedisch chirurg Patrick Deckers (Caring Doctors).

Couscous

“Ik heb een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder, dus ik ben opgevoed met beide keukens. Mijn ouders maakten heerlijke couscous. Dat aten we met z’n allen uit een grote schaal, heel gezellig. Ook kookten ze echt Hollands, stampotten en ovenschotels. Dat vind ik nog steeds lekker.”

Vlees

“Als kind wist ik natuurlijk wel dat vlees van dieren afkomstig is, maar ik dacht als klein meisje dat de slacht gewoon fatsoenlijk geregeld was. Dat dieren verdoofd werden. Ik was me er niet bewust van hoe zeer dieren lijden. Daar wordt ook niet over gesproken. Op school en uit kinderboeken leerde ik dat alles rooskleurig is op de boerderij, waarbij alle dieren het fijn hebben en in de wei spelen. Zo wordt ons beeld vervormd, want hoe het er echt aan toe gaat in de bio-industrie is vreselijk.”

Chatilla van Grinsven

“Ik was me er niet bewust van hoe zeer dieren lijden. Daar wordt ook niet over gesproken. Op school en uit kinderboeken leerde ik dat alles rooskleurig is op de boerderij, waarbij alle dieren het fijn hebben en in de wei spelen.”

Cowspiracy

“De documentaire Cowspiracy opende mijn ogen. Als je ziet hoe heftig het er in slachthuizen aan toe gaat, hoe bizar de hele vleesindustrie werkt en hoe ongezond het is om zoveel vlees te eten, dan weet je genoeg. En als je dan ook nog hoort over de impact van de vleesindustrie op klimaatverandering… Na die film ben ik jaren gestopt met het eten van vlees. Nu eet ik meestal vegetarisch en als ik af en toe wel vlees eet, dan kies ik heel bewust wat voor vlees ik koop.”

Topsport

“In Tsjechië, waar ik een tijd professioneel heb gebasketbald, was ik de enige in het team die geen vlees at. Tsjechië is echt een vleesland, dus het was niet altijd makkelijk om daar iets anders te krijgen. Aan tafel leidde het ook altijd tot vragen. Ik ben best wel activistisch en merkte dat mijn medespelers gevoelig waren voor mijn overwegingen. Aan het eind van het seizoen zag ik hen minder vlees eten en bewuster worden. Dat was mooi om te zien.”

Explosiever

“Ik ben twee jaar volledig vegan geweest. Ik zat strakker in mijn lichaam, mijn vetpercentage ging omlaag. Op het veld had ik er ook voordeel van: ik had meer kracht, was sneller en explosiever. Het voelde heerlijk. En ik merkte dat ik minder slaap nodig had. Mijn coaches geloofden niet per se in de positieve effecten van plantaardig eten. Ze zagen wel dat mijn voetenwerk beter werd, maar ze koppelden dat niet aan mijn eetpatroon. Voor mij was het glashelder.”

Chatilla van Grinsven

“Mijn coaches geloofden niet per se in de positieve effecten van plantaardig eten. Ze zagen wel dat mijn voetenwerk beter werd, maar ze koppelden dat niet aan mijn eetpatroon. Voor mij was het glashelder.”

Vegetariër

Sinds ik gestopt ben met professioneel basketballen ben ik iets minder streng voor mezelf. Ik eet nog grotendeels plantaardig, maar af en toe eet ik wel vlees of vis. Ik kies nu heel bewust wat ik eet.” 

Lastig gesprek

“Maar dan kan je helemaal niks meer eten!” Ik weet niet hoe vaak ik dat van vrienden heb gehoord toen ik vertelde dat ik vegan was. Dan legde ik hen uit waar ik voor sta, dat ik wel vlees lust, maar het niet eet omdat de hele industrie weerzinwekkend is. Het gesprek is niet altijd makkelijk geweest. Ik heb niks tegen boeren, het zijn harde werkers en ze produceren eten voor ons allemaal. Wel vind ik dat er strengere regels moeten komen voor slachthuizen en megastallen en subsidies om de leefomstandigheden van dieren te verbeteren.”

Chatilla van Grinsven is een voormalig professionele basketbalspeler. Ze is gedurende haar carrière een prominent lid van het Nederlands Basketbal Team geweest en is nu onder meer podcasthost, sportanalist en motiverende spreker.