Praktische tips

Hoe houd ik het gezellig tijdens de feestdagen?

  • Bijgewerkt op 13-12-2023
  • 4 minuten
In dit artikel: December is de maand van de gezellige etentjes, kerstborrels, en andere festiviteiten. Maar ze zorgen soms wel voor de nodige kopzorgen. Want hoe zorg je er nou voor dat iedereen van de familie tevreden is met wat er op tafel staat. En hoe houd je de kerstborrel gezellig? Hieronder vind je een aantal van onze praktische tips om het gezellig te houden tijdens de feestdagen aan de hand van een aantal situaties. Ook handig voor Oud & Nieuw en de nieuwjaarsrecepties die volgen!

Situatie 1: De Kerstborrel

Jullie hebben als bedrijf een fantastisch jaar achter de rug en ook de relatie met je collega’s is goed. Alleen tijdens de Kerstborrel komt traditiegetrouw de bittergarnituur langs en die is op een kaassoufflé na weinig vegetarisch, laat staan plantaardig. Je merkt dat er steeds meer hapjes over blijven en dat jij en aantal collega’s met een lege maag staan te borrelen. Je besluit dat je er zelf iets aan gaat doen en neemt de organisatie van de borrel op je. Hier volgen drie mogelijke oplossingen.

Het roer om
Je maakt alles aan de borrelschaal zoveel mogelijk plantaardig zonder daar al teveel aandacht aan te besteden. Van mayonaise tot bamischijf, vrijwel alles kan zonder dierlijke producten zonder dat dat afdoet aan de smaak. Je serveert het en houdt de reacties nauwlettend in de gaten.

De themaborrel
Je gooit de schaal even overboord en maakt andere plantaardige hapjes om de vergelijking met de traditionele schaal te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de Indiase of Indonesische keuken die vol is van groenten(snacks).

De (nieuwe) gulden middenweg
Verandering gaat soms langzaam en in stapjes. Er komt een grote plantaardige schaal (de basis) en aparte een schaal voor de vlees- en viseters met supplementen. Uiteraard kies je hierbij voor een rijk assortiment aan plantaardige snacks waardoor het aan het einde van de borrel wel duidelijk is welke schaal het populairste is.

Situatie 2: Onder de kerstboom

Kerst is voor veel mensen ook de tijd nemen voor een goed gesprek. Verschillen in opvattingen en felle discussies komen in de beste families voor. Hoe houd je het dan toch gezellig als bijvoorbeeld het klimaat en de invloed van ons eigen gedrag daarop ter sprake komt? Lees onze 5 tips voor moeilijke gesprekken over een plantaardige levensstijl.

Situatie 3: Het Kerstdiner

Het kerstdiner is met stip het meest geliefde en tegelijk het meest gevreesde diner van het jaar. Onder het mom van ‘doe toch eens even gezellig’ worden de belangrijkste thema’s en gevoelens zonder pardon van tafel geveegd. Blijft over: het menu zelf. Want zoveel mensen zoveel wensen en verwachtingen. Ervan uitgaande dat je het gesprek over het menu al achter de rug hebt (zie ook de tips hierboven voor moeilijke gesprekken) volgen hieronder onze tips voor heerlijke en makkelijke gerechten en complete kerstmenu’s.

Menu 1: Gegrilde bloemkool carpaccio, filodeeg Wellington met paddestoelen en een Oreo XL taart. Bekijk menu.
Menu 2: Rode bietentartaar, coquilles, quiche en chocolade lava cake. Bekijk menu.
Menu 3: Zelf samenstellen op de website van Jamie Oliver met onder meer recepten voor curry’s, cocktails en veel meer. Maak menu.
Menu 4: Maar liefst 9 recepten in een bundel, samengesteld door onder meer Dennis Vink. Je kan het hier downloaden door minimaal €10,- te doneren. De opbrengsten gaan naar dierenopvang Stichting Melief.
Menu 5: Het plantaardig kerstmenu van De Groene Afslag met onder meer faux grass en tarte-tartin.

Heb je nog tips voor ons? Laat ze achter op onze website of per mail, dan kunnen we ze weer met anderen delen.

Fijne feestdagen!