Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… Merijn Everaarts (Dopper)

  • Bijgewerkt op 10-07-2023
  • 2 minuten
In dit artikel: Ze serveerden hele vissenkoppen, ganzenpoten, dat stond me tegen. In het vervolg gaf ik aan dat ik vegetariër was.

“Ik besefte dat de smaak van nasi wordt bepaald door de kruiden, niet door de kip.”

Kaviaar, kreeft en oesters

“Thuis aten we niet veel vlees, maar tijdens mijn hotel- en restaurantopleiding heb ik van alles gegeten. Later werkte ik in een restaurant met een Michelin ster: ik fileerde tong aan tafel, serveerde kaviaar, kreeft, oesters, allemaal exclusieve dingen. Prachtig, vond ik het.” 

Kantelpunt

“Via de horeca belandde ik in de evenementenbranche. Daar werden zoveel plastic waterflessen weggegooid en ontstond het idee voor Dopper. De Dopperflesjes worden deels in China gemaakt, dus ik ben daar veel geweest. De Chinezen namen me graag mee uit eten en daar begon het te kantelen. Ze serveerden hele vissenkoppen en ganzenpoten, dat stond me tegen. In het vervolg gaf ik aan dat ik vegetariër was.”


“Iedereen die eens veganistisch wil eten, raad ik aan: bestel eens sushi zonder vis. Dat opent je ogen.”

Kip vergeten

“Thuis maakte ik geregeld nasi met kip, maar op een avond was ik de kip vergeten. Ik had geen zin om terug te gaan naar de supermarkt en dacht: nou, dan maar een keertje zonder kip. Die avond werd een eye opener: de nasi smaakte exact hetzelfde. Ik besefte dat de smaak van nasi wordt bepaald door de kruiden, niet door de kip. Sindsdien heb ik nooit meer nasi met kip gemaakt.”

Sushi zonder vis

“Voor sushi geldt een beetje hetzelfde als voor kip. Of je nu sushi met zalm of tonijn eet, het smaakt allemaal hetzelfde. Bij Mama Gaia, het restaurant dat ik ben begonnen naast het kantoor van Dopper, gebruiken we bijvoorbeeld paddestoelen voor de vissige structuur en gemarineerde gerookte wortel voor de kleur, geur en smaak. Als je je ogen dicht doet, heb je niet in de gaten dat je sushi zonder vis eet. Iedereen die eens veganistisch wil eten, raad ik aan: bestel eens sushi zonder vis. Dat opent je ogen.”

Merijn Everaarts is de oprichter en eigenaar van Dopper. De gekleurde herbruikbare waterflessen zijn inmiddels wereldwijd bekend.