Het kantelpunt van… Wendy Walrabenstein
In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer Ria Strik (PvdD), oud-profbasketbalster Chatilla van Grinsven en Marin de Boer van Oerol Festival. Met deze keer Wendy Walrabenstein, diëtist en onderzoeker.
Lekkerbek
“Ik kom uit een culinair gezin. Mijn vader was slager en mijn moeder, die half Indisch is, kan ook heerlijk koken. Als kind at ik alles: Franse schimmelkaas, boerenkool met spek, witte rijst met gestoomde makreel, zelfs kalfshersenen. Tegenwoordig eet ik volledig plantaardig, maar ik ben nog steeds een lekkerbek.”
Krasse knarren
“In 2004 werkte ik voor de Rabobank in Italië. Als we daar in de bergen wandelden viel het me op hoeveel oude mannen we zagen die nog hartstikke fit waren. Aangezien mijn man een stuk ouder is dan ik, vroeg ik me af wat het geheim van die krasse knarren was. Toen ben ik voor het eerst gaan lezen over voeding en leefstijl en gingen we meer groente en fruit eten, minder rood vlees en meer vis.”
Idyllisch
“Vier jaar later verhuisden we voor mijn werk naar Zwitserland. We woonden daar naast een familie met een mooi, kleinschalig melkveebedrijf. Het zag er allemaal heel idyllisch uit en de boer kende alle koeien bij naam. Maar als de kalfjes na de geboorte bij hun moeders werden weggehaald, hoorden we de koeien loeien. Mijn man, een echte dierenvriend, kon het niet aanzien.”
Wendy Walrabenstein
“Uit elk onderzoek dat ik las kwam naar voren dat meer plantaardig eten veel gezonder is.”
Bill Clinton
“Niet veel later las mijn man het boek Eating Animals van Johnathan Safran Foer. Hij was gauw overtuigd dat hij geen dieren meer wilde eten — hij las het boek niet eens uit. In diezelfde tijd zag ik een interview met president Bill Clinton, die bekend stond om zijn voorliefde voor hamburgers en meerdere hartoperaties had ondergaan, maar er nu verrassend gezond uit zag. In dat interview vertelde Clinton dat hij op advies van zijn artsen plantaardig was gaan eten. Toen ben ik me er écht in gaan verdiepen.”
Wendy Walrabenstein
“Tegenwoordig eet ik volledig plantaardig, maar ik ben nog steeds een lekkerbek”
Verbluft
“Uit elk onderzoek dat ik las kwam naar voren dat meer plantaardig eten veel gezonder is. Het bleek de sleutel om gezond oud te worden. Ik was verbluft. Mijn man en ik zijn toen vrijwel direct gestopt met het eten van vlees en vis en al gauw ook met andere dierlijke producten. Maar we zijn geen perfectionisten. Thuis eten we nu al jaren volledig plantaardig, buiten de deur zijn we flexibeler. Als vrienden of familie vegetarisch koken, dan vinden we dat ook fantastisch.”
Wendy Walrabenstein
“Thuis eten we nu al jaren volledig plantaardig, buiten de deur zijn we flexibeler. Als vrienden of familie vegetarisch koken, dan vinden we dat ook fantastisch.”
Opleiding
“In Zwitserland misten we de familie, dus ik nam ontslag en we besloten terug naar Nederland te gaan. In onze tuin legde ik een kleine groentetuin aan, ik bakte zuurdesembrood en volgde een cursus over plantaardige voeding. Al snel wist ik dat ik daar meer mee wilde. Aan de Hogeschool van Amsterdam schreef ik me in voor de opleiding tot diëtist en vier jaar later was ik een van de eerste plantaardige diëtisten in Nederland.”
Wendy Walrabenstein
“Uit mijn promotieonderzoek blijkt dat mensen met reumatische aandoeningen veel minder klachten hebben als ze overstappen op een plantaardig dieet in combinatie met enkele leefstijl aanpassingen.”
Promotieonderzoek
“Vervolgens ben ik gaan promoveren bij reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg verbonden aan het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. Uit mijn promotieonderzoek blijkt dat mensen met reumatische aandoeningen veel minder klachten hebben als ze overstappen op een plantaardig dieet in combinatie met enkele leefstijl aanpassingen. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen last van reumatische aandoeningen, dus we willen dit leefstijlprogramma nu grootschalig gaan uitrollen. Eerst in Nederland, en later ook internationaal.”
Wendy Walrabenstein is econoom, diëtist en onderzoeker. Begin 2024 is ze gepromoveerd op het onderzoek Plants for Joints (planten voor gewrichten), naar het effect van een behandeling op basis van plantaardige voeding, beweging, stressreductie en slaap op mensen met reumatische aandoeningen. Via Plants for Health wordt deze behandeling geïmplementeerd.