Dierenwelzijn

Voorkom de dood van miljoenen dieren

  • Bijgewerkt op 30-06-2023
  • 3 minuten
In dit artikel: De intensieve veehouderij doodt jaarlijks miljarden dieren op industriële wijze

Industriële vlees- en zuivelproductie met dieren als “productiedieren”

De Nederlandse intensieve veehouderij produceert vlees, vis en zuivel op industriële wijze en op industriële schaal. Net zoals autofabrikanten er alles aan doen om zo snel en goedkoop mogelijk auto’s te maken met staal als voornaamste grondstof, zo doet de intensieve veehouderij er alles aan om zo snel en goedkoop mogelijk vlees-, vis- en zuivelproducten te maken met dieren als grondstof. In de intensieve veehouderij, ook wel bekend als bio-industrie, worden daarom grote aantallen dieren op een kleine ruimte gehouden. Deze methode van veehouderij zorgt voor erbarmelijke leefomstandigheden voor dieren, ernstige milieuproblematiek én risico’s voor de volksgezondheid.

“Jaarlijks worden wereldwijd 50 miljard kippen, 1,5 miljard varkens en een half miljard schapen geslacht”

Miljoenen dieren gedood in Nederland

In de veehouderij worden grote aantallen dieren gedood. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt deze gegevens nauwkeurig bij. In 2021 werden volgens het CBS in Nederland ruim 2 miljoen runderen, 17,2 miljoen varkens, 670 duizend schapen, 218 duizend geiten, 1800 ezels en paarden, 500 miljoen vleeskuikens en 20 miljoen andere kippen gedood in de veehouderij. Onze omgang met deze “productiedieren” staat in schril contrast tot de manier waarop Nederlandse huishoudens hun honden, katten en andere huisdieren verzorgen.  

Een illustratie van een persoon die voor een enorm schap met vlees staat in de supermarkt.

Wereldwijd miljarden dieren geslacht

Wereldwijd zijn de aantallen nog duizelingwekkender: jaarlijks worden 50 miljard kippen geslacht en daarbij is het aantal mannetjes en onproductieve hanen niet eens meegerekend. Ook slachten we jaarlijks 1,5 miljard varkens, zo’n 550 miljoen schapen, ruim 400 miljoen geiten en 300 miljoen runderen. Het aantal vissen dat we doden is lastig te berekenen. Wel weten we hoeveel kilo vis er jaarlijks wereldwijd wordt gegeten: 150 miljard kilo. En dat wordt al maar meer. Terwijl de wereldbevolking de afgelopen 50 jaar is verdubbeld is de hoeveelheid vlees die wereldwijd wordt gegeten verdrievoudigd.

Kortom, het verminderen van onze vlees- en zuivelconsumptie is goed voor dieren. Daarom moet ons menu veranderen. Wil je je Menu veranderen? Kijk op Hoe Begin Ik?

Bronnen

  1. Vleesproductie; aantal slachtingen en geslacht gewicht per diersoort.
  2. This is how many animals we eat each year