Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… gezondheidswetenschapper Lotte Vermeer

  • Bijgewerkt op 01-08-2023
  • 3 minuten
In dit artikel: Als je leert hoe je lekker kunt koken met planten, wil je geen vlees en vis meer. Ik mis het ook helemaal niet. Sterker nog, ik vind het niet eens lekker meer.

“Je moest eens weten wat je allemaal met een wortel kunt doen.”

Boerderij

“Ik ben opgegroeid op een verbouwde boerderij in Brabant met een grote moestuin. Mijn vader bracht zelf kalfjes groot om ze vervolgens te laten slachten. Ik at het liefst elke dag vlees: de doorgebakken varkenshaasjes van mijn oma waren mijn favoriet.”

Worstenbroodjes

“Als kind was mijn motto: een dag zonder vlees is een dag niet geleefd. Later at ik al wel minder vlees, maar sinds ik in 2016 een vegetarische koksopleiding heb gevolgd, is dat helemaal veranderd. Ik werd enorm verrast door de diversiteit van de plantaardige keuken. Als je leert hoe je lekker kunt koken met planten, wil je geen vlees en vis meer. Ik mis het ook helemaal niet. Sterker nog, ik vind het niet eens meer lekker. Als er nu op een verjaardag in Brabant worstenbroodjes worden geserveerd, sla ik die zonder moeite over.”

Als je leert hoe je lekker kunt koken met planten, wil je geen vlees en vis meer. Ik mis het ook helemaal niet. Sterker nog, ik vind het niet eens meer lekker.

Dierenleed

“Als mensen vroeger vlees aten, had ik zoiets van: ‘Dat moet je zelf weten’. Maar daar denk ik inmiddels anders over. Want als je alle feiten bij elkaar ziet over hoe we met dieren omgaan in de vleesindustrie, dan doet me dat echt pijn. Ik vind het onbegrijpelijk hoe het zover heeft kunnen komen dat we op deze schaal dieren slachten. Het zegt voor mij ook iets over hoe op dit moment de mensheid functioneert. Ik kan me niet voorstellen dat je daar je ogen voor kunt sluiten.”

Kookkunsten

“Mijn man heb ik moeten overtuigen met mijn kookkunsten. Aanvankelijk wilde hij na mijn opleiding 2 dagen per week vlees en vis blijven eten, maar inmiddels is hij overstag. Met mijn dochter is dat minder makkelijk. Ze houdt van vlees en is niet gewend aan peulvruchten. Dus maak ik nog twee keer per week vlees of vis voor haar. Als ik nu kleine kinderen zou hebben zou ik hen vanaf het begin laten proeven van de plantaardige keuken.”

Ongelooflijk lekker

“De beste manier om mensen te overtuigen van de plantaardige keuken is door hen te laten ervaren hoe ongelooflijk lekker het is. Met vleesvervangers gaat je dat denk ik niet lukken. Die zijn vaak niet erg gezond en niet lekker. Bovendien heb je ze helemaal niet nodig. Er is zoveel mogelijk met planten. Je moest eens weten wat je allemaal met een wortel kunt doen!”

Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper en voltooide in 2017 de vegetarische koksopleiding VIP Health & Nutrition. Ze werkt als kok, receptontwikkelaar en plantaardig inspirator.