Gezondheid

Herstel en genees van ziekten

  • Bijgewerkt op 30-06-2023
  • 3 minuten
In dit artikel: Een gebalanceerd plantaardig dieet kan helpen bij het herstel en de genezing van ziekten en het verminderen van gezondheidsklachten.
Een illustratie van mensen die zich gezond voelen

Voorkomen en genezen

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van voeding in het bestrijden en verlichten van (chronische) ziekten. De wetenschap is ervan overtuigd dat veel chronische ziekten, waaronder hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, vasculaire dementie, diabetes en kanker het gevolg zijn van het feit dat we te veel dierlijke producten eten. Zij stellen dat veel van deze ziekten zijn te voorkomen en sommige zelfs kunnen worden genezen met een plantaardig dieet.

“De overstap naar een plantaardig eetpatroon kan ziekten genezen.”

Tegengaan overgewicht

Zo heeft wetenschappelijk onderzoek al aangetoond dat een plantaardig voedingspatroon obesitas (overgewicht) kan tegengaan. Ook kan een plantaardig dieet bijdragen aan het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Zo blijkt dat de noodzaak van nierdialyse bij veel patiënten met diabetes type 2 kan worden vertraagd of zelfs geheel kan verdwijnen, als dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige. Ook zijn er al positieve resultaten behaald met plantaardige diëten bij het bestrijden of verlichten van immuun-gemedieerde ontstekingsziekten, zoals psoriasis, artritis, reuma, artrose, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (dikke darm ontsteking). Voordelen van een plantaardig dieet zijn verder onder meer gewichtsverlies, betere cardiovasculaire gezondheid (hersenen, hart en bloedvaten), lagere bloeddruk en een verbeterde suikerstofwisseling. 

Aderverkalking ongedaan maken

Een plantaardige dieet is het enige dieet waarvan is aangetoond dat het de vernauwing en de verkalking van bloedvaten waardoor hartziekte ontstaat, kan tegengaan. Onderzoekers merken op dat aderverkalking al begint bij kinderen en zo gedurende het leven toeneemt, waardoor uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt. Daarom raden zij een plantaardig dieet aan voor kinderen zodat zij op latere leeftijd minder risico hebben op hartproblemen.

“Het bevorderen van een plantaardig dieet is essentieel om de epidemie van overgewicht en chronische ziekten te stoppen.” 

Chronische ziekten

Wetenschappers benadrukken dat het bevorderen van een plantaardig dieet een belangrijke bijdrage kan leveren aan het stoppen van de epidemie van overgewicht en chronische ziekten. Een andere studie naar de impact van chronische ziekte en voeding, noemt het zelfs “onethisch” wanneer artsen hun patiënten met chronische ziekten niet aanraden om over te stappen op een plantaardig dieet.

Kortom, het verminderen van onze vlees- en zuivelconsumptie is goed voor onze gezondheid. Daarom moet ons menu veranderen. Wil je weten welke kleine stappen helpen? Kijk op Hoe Begin Ik?

Bronnen

  1. Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment
  2. Reducing meat consumption in developed and transition countries to counter climate change and biodiversity loss: a review of influence factors
  3. Biodiversity conservation: The key is reducing meat consumption
  4. Global Human Consumption Threatens Key Biodiversity Areas
  5. Human appropriation of land for food: The role of diet
  6. If the world adopted a plant-based diet we would reduce global agricultural land use from 4 to 1 billion hectares