Gezondheid

Het kantelpunt van… roeier Janneke van der Meulen

  • Bijgewerkt op 07-07-2023
  • 3 minuten
In dit artikel: Vanaf dat moment werd het allemaal veel makkelijker. Voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen. Het schept duidelijkheid. Uiteindelijk heeft mijn plantaardige eetpatroon ook enorm bijgedragen aan mijn sportieve succes. Na mijn maaltijden krijg ik geen after dinner dip, maar heb ik juist veel energie. Ik herstel dus sneller en daardoor kan ik meer trainen. Met roeien geldt: wie het snelste herstelt, wint.

Groot en sterk worden

“Toen ik een jaar of 7 was vertelde juf Maartje op school dat ze vegetariër was. Ik had geen idee dat dat bestond, ik lustte en at alles. Het verhaal van mijn juf over hoe we met dieren omgaan, sloeg in als een bom. Thuis heb ik gelijk gezegd dat ik ook vegetariër werd, maar mijn moesten erom ouders lachen . Als je groot en sterk wilt worden — en dat wilde ik — moest ik wel een beetje vlees en vis eten, zeiden ze. Na een dag of drie als vegetariër at ik weer gewoon alles wat mijn moeder kookte.”

Gezondheidsklachten 

“In mijn pubertijd kreeg ik last van mijn darmen en had ik een slechte huid. Daar baalde ik van. Online ben ik gaan zoeken naar informatie en al binnen een uur stuitte ik op onderzoeken waarin allerlei ziekten juist in verband werden gebracht met het eten van vlees, vis en zuivel. Ik was razend: mijn hele jeugd was me verteld dat ik niet zonder dierlijke producten kon en nu bleek dat juist ziekmakend te zijn. Van de een op de andere dag wilde ik veganist geworden.”

“Ik was razend: mijn hele jeugd was me verteld dat ik niet zonder dierlijke producten kon en nu bleek dat juist ziekmakend te zijn.”

Weerstand in sportwereld

“Dan kom je erachter dat eten ook een hele sociale, culturele en emotionele dimensie heeft. Zeker in de sportwereld: alles draait om het eten van dierlijke eiwitten. Ik durfde er niet goed voor uit te komen dat ik liefst plantaardig wilde eten. Door die druk heb ik op het WK in Zuid-Korea in 2013 weer met iedereen meegegeten. Ik was voor het eerst bij het Nederlands team en wilde niet opvallen met mijn afwijkende eetgewoonten. Dat was best eenzaam. Bij thuiskomst heb ik besloten nooit meer mijn overtuigingen aan de kant te zetten om leuk, lief en aardig gevonden te worden.”

“Uiteindelijk heeft mijn plantaardige eetpatroon ook enorm bijgedragen aan mijn sportieve succes. Na mijn maaltijden krijg ik geen after dinner dip, maar heb ik juist veel energie.”

Sportief succes

“Vanaf dat moment werd het allemaal veel makkelijker. Voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen. Het schept duidelijkheid. Uiteindelijk heeft mijn plantaardige eetpatroon ook enorm bijgedragen aan mijn sportieve succes. Na mijn maaltijden krijg ik geen after dinner dip, maar heb ik juist veel energie. Ik herstel dus sneller en daardoor kan ik meer trainen. Met roeien geldt: wie het snelste herstelt, wint.

Borstvoeding

“Ik heb nu een dochtertje van bijna twee jaar oud. Ik geef haar nog borstvoeding en ze ontwikkelt zich enorm goed: ze praat goed en is groter dan haar leeftijdsgenoten. Het verhaal dat jonge moeders en kinderen niet plantaardig zouden kunnen eten is een fabeltje.”

Janneke van der Meulen is roeier, 1-op-1 coach, podcast-host en spreker. In 2023 verschijnt haar vierde boek. Bekijk hier de belangrijkste gezondheidsargumenten om je menu aan te passen.