Gezondheid

Het kantelpunt van… Carlijn Wagenaar

  • Bijgewerkt op 16-09-2024
  • 4 minuten
In dit artikel: In Nederland zijn 10 miljoen mensen chronisch ziek en het merendeel daarvan kan worden voorkomen of zelfs genezen met een plantaardig voedingspatroon.

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer Annelies van Hierden (HEMA)schrijver Arthur Japin en roeier Janneke van der Meulen. Met deze keer Carlijn Wagenaar, hardloper en arts-onderzoeker.

Slavink

“Ik ben in de Verenigde Staten opgegroeid. Elke zomer gingen we op vakantie naar Nederland. Mijn oma maakte dan mijn favoriete Nederlandse gerecht: slavink met aardappels en groenten. Zo lekker!” 

Koken

“Ik ben zelf gaan koken toen ik geneeskunde ging studeren in Groningen. Ik had geen idee waar ik moest beginnen, dus ik at vooral pizza’s en simpele pasta’s met voorgesneden groenten en gehakt uit de supermarkt.” 

Atletiek

“In Groningen sloot ik me aan bij een atletiekteam. In de VS was ik in mijn Massachusetts vijfde geworden op de 800 meter hardlopen, als junior in Nederland werd ik vierde en in Groningen wilde ik mijn sportprestaties verder verbeteren. Toen ben ik me gaan verdiepen in mijn voedingspatroon. Ik wilde graag weten: wat is nu eigenlijk gezond? En wat is goed voor mijn sportprestaties?”

Carlijn Wagenaar

“Het jaar dat ik overstapte op een plantaardig voedingspatroon liep ik mijn beste tijden ooit. Ik voelde me lichter, barstte van de energie en herstelde sneller na trainingen.”

Obsessief

“Geïnspireerd door een boek dat ik van een atleet uit de Verenigde Staten had gekregen, begon ik tamelijk obsessief met een clean dieet: veel volkoren granen, groente, fruit en niet snoepen. Maar hoe meer ik las, hoe meer tegenstrijdige meningen ik hoorde. Op een trainingskamp in Portugal las ik het boek How not to die, waarin dokter Michael Greger pleit voor een plantaardig dieet. Ik stond versteld. Terug in Nederland heb ik het roer 180 graden omgegooid. Inmiddels eet ik al zeven jaar plantaardig.”

Ottolenghi

“Ik ging op zoek naar makkelijke en lekkere plantaardige recepten en kwam al snel uit bij Ottolenghi. Veel van zijn gerechten zijn plantaardig of hij geeft suggesties over hoe je het dierlijke ingrediënt het beste kunt vervangen. In het begin ging dat niet altijd goed. De eerste keer dat ik tofu maakte was geen succes – droog! – maar inmiddels weet ik hoe je tofu op smaak brengt en vind ik het heerlijk.”

Toptijden

“Het jaar dat ik overstapte op een plantaardig voedingspatroon liep ik mijn beste tijden ooit. Ik voelde me lichter, barstte van de energie en herstelde sneller na trainingen. Toch waren mijn teamgenoten en coaches niet echt geïnteresseerd in mijn plantaardige dieet. In de topsport ligt de focus vaak alleen maar op hoeveel eiwitten en calorieën je eet.” 

Studie

“Ondertussen merkte ik dat er tijdens mijn studie geneeskunde ook nauwelijks aandacht werd besteed aan gezonde voeding. Bizar, want in Nederland zijn 10 miljoen mensen chronisch ziek en het merendeel daarvan kan worden voorkomen of zelfs genezen met een plantaardig voedingspatroon. De meeste artsen weten dat niet. Om het bewustzijn over de kracht van gezonde voeding te vergroten bij zorgverleners, heb ik met mijn collega’s de Nederlandse tak opgezet van het internationale PAN netwerk.”

Carlijn Wagenaar

“In Nederland zijn 10 miljoen mensen chronisch ziek en het merendeel daarvan kan worden voorkomen of zelfs genezen met een plantaardig voedingspatroon.”

Reuma

“Zo ben ik in contact gekomen met Dirkjan van Schaardenburg, professor reumatologie en verbonden aan READE in Amsterdam. Dirkjan en diëtist Wendy Walrabenstein hebben het Plants for Joints programma opgezet waarin onderzoek wordt gedaan naar de effecten van plantaardig eten bij mensen met zware reuma en artritis. De resultaten zijn spectaculair: gemiddeld hebben patiënten na een paar maanden veel minder klachten of zijn ze klachtenvrij en sommige hoeven ook geen medicijnen meer te slikken. Momenteel promoveer ik op de vraag hoe dat komt, wat er precies in ons lichaam verandert. Specifiek kijk ik naar het effect op onze darmbacteriën. Hoe beter we het effect kunnen verklaren, hoe sneller we dit algemeen geaccepteerd krijgen.”

Carlijn Wagenaar is hardloper en arts-onderzoeker.