Milieu en klimaat

5x recepten met dé ingrediënten van de lente door Fork Ranger

  • Bijgewerkt op 21-03-2025
  • 4 minuten

Koken met seizoensgebonden ingrediënten is niet alleen beter voor de planeet, het is ook nog eens lekkerder én betaalbaar. Daarom delen we elk seizoen weer de inspirerende recepten van Fork Ranger.

Er zijn verschillende beweegredenen om je menu te willen veranderen. Wil je duurzamer eten, dan is Fork Ranger er om je te informeren en motiveren. Fork Ranger laat je ontdekken hoe je eet voor het klimaat en hoe je het in de praktijk brengt met makkelijke recepten. Ook fijn: je kunt er kennis mee maken door middel van hun gratis app.

Fork Ranger heeft inmiddels ook meer producten gelanceerd om je te helpen duurzamer te eten, zoals een seizoenskalender. Een handige tool om seizoengsbonden te koken.

Fork Ranger’s lenterecepten

Naast wat meer zon, staan er ook een hoop groente- en fruitsoorten op ons te wachten deze lente. Van de wat zwaardere winterkost naar de lichtere lentemaaltijden: met deze recepten kun je voorlopig even vooruit.

1. Biryani met wortel en bloemkool

Een van de bekendste gerechten uit India, met twee van de bekendste groenten uit Nederland. In deze eenvoudige versie neemt de bloemkool alle kruiden op. Liever nog gezonder? Gebruik bruine rijst. Serveer met yoghurt en limoen voor extra frisheid.

Ga naar het biryanirecept

2. Balsamico ravioli

Lekker, snel, makkelijk én een indrukwekkend gerecht om op tafel te zetten. Deze ravioli boordevol spinazie en tuinerwten is er een voor zowel doordeweeks als in ’t weekend.

Bekijk het recept

3. Afrikaans-geïnspireerde pindasoep

Deze volle en hartige soep doet het ook goed als currysaus—gewoon minder water toevoegen. De combinatie van zoete aardappel, tomatenpuree, chili en pindakaas is geïnspireerd op een traditioneel recept uit Benin, West-Afrika.

Bekijk het recept voor deze pindasoep.

4. Geroosterde witlof met honing

De combinatie van geitenkaas, honing en walnoten vormt een mooie tegenhanger voor de licht-bittere smaak van witlof. Snijd en bereid de ingrediënten, zet het in de oven en laat die de rest doen.

Bekijk het recept met witlof

5. Stamppot met knolselderij en zoete aardappel

Een frisse lentetwist op een klassiek Hollands gerecht: stamppot met zoete aardappel en knolselderij. Makkelijk te maken na wat snijwerk, maar lichter en perfect voor de eerste zonnige dagen. De zachte champignons krijgen een fijne tegenhanger van frisse, lichtzure appel.

Bekijk het recept

Deze recepten komen uit de seizoenskalender van Fork Ranger, waar je precies ziet in welke maanden de gerechten nog meer in het seizoen zijn. Plus: nog veel meer inspiratie voor elk jaargetijde. Een ding is zeker: met 48 eenvoudige en smaakvolle gerechten wordt seizoensgebonden koken een stuk makkelijker. 
De Fork Ranger seizoenskalender bestel je via deze link.

Op zoek naar meer recepten zonder vlees, vis of zuivel? Je vindt ze hier.