Het kantelpunt van… Froukje
In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer Annelies van Hierden (HEMA), schrijver Arthur Japin en roeier Janneke van der Meulen.
Macaroni
“Ik kom niet uit een culinair gezin. Mijn ouders kookten elke dag, vaak aardappelen, vlees, groenten. Mijn zus en ik waren gek op macaroni met diepvriesspinazie en een gebakken eitje of vissticks.”
Froukje
“Ik vind dat er respectloos en harteloos met de levens van dieren wordt omgegaan. Het massale van de vleesindustrie staat me dan ook enorm tegen.”
Vleesvervangers
“Mijn vader is al heel lang vegetariër. Soms at hij iets anders dan wij, of we aten allemaal vegetarisch. Ik vond het altijd een beetje balen als we vleesvervangers moesten eten. Het aanbod was vroeger nogal, uh, beperkt.”
Experiment
“Op mijn 15de heb ik bij wijze van experiment een week lang geen vlees en vis gegeten. Dat ging me zo gemakkelijk af dat ik dat jarenlang heb volgehouden. Tegenwoordig eet ik heel af en toe vlees of vis als ik in een goed restaurant ben. Dan ben ik wat minder streng voor mezelf. Ik geloof sowieso niet in alles-of-niets: elke dag dat ik geen vlees of vis eet is er een. Bovendien houd ik het makkelijker vol als ik mezelf geen druk opleg.”
Froukje
“Ik maak me grote zorgen om de toekomst van onze planeet. Door geregeld plantaardig te eten probeer ik te doen wat binnen mijn macht ligt.”
Dierenvriend
“Ik vind dat er respectloos en harteloos met de levens van dieren wordt omgegaan. Het massale van de vleesindustrie staat me dan ook enorm tegen. Daarnaast maak ik me grote zorgen over de toekomst van onze planeet. Door geregeld plantaardig te eten probeer ik te doen wat binnen mijn macht ligt.”
Familie
“In mijn vriendengroep eet minstens de helft vegetarisch. En in concertzalen of op festivals waar ik optreed is er ook altijd wel een vegetarische maaltijd te krijgen. Maar op familiebijeenkomsten is dat anders. Sommige familieden vinden vlees heel belangrijk en begrijpen niet waarom ik vegetarisch eet. Er wordt wel eens een grapje over gemaakt, maar een verhitte discussie wordt het gelukkig nooit.”
Froukje
“In mijn vriendengroep eet minstens de helft vegetarisch. En in concertzalen of op festivals waar ik optreed is er ook altijd wel een vegetarische maaltijd te krijgen.”
Kale tofu
“Mensen die wat ouder zijn hebben vaak een achterhaald idee van plantaardig eten. Laat ik het zo zeggen: er is veel meer dan kale tofu. Zowel in de supermarkt als buiten de deur. Ik kies graag restaurants uit waar veel vegetarische opties op het menu staan. Dan voel ik me nooit beperkt, want er zit altijd wel iets lekkers tussen.”
Froukje Veenstra, kortweg Froukje, is artiest. Op 12 januari 2024 heeft ze haar langverwachte debuutalbum ‘Noodzakelijk Verdriet’ uitgebracht. Later dit jaar is te zien in AFAS Live. Foto: David van Dartel.