Gezondheid

Het kantelpunt van… Sandra Ysbrandy

  • Bijgewerkt op 07-10-2024
  • 3 minuten
In dit artikel: Met mijn workshops en recepten wil ik mensen aanmoedigen om niet die ongezonde, kant en klare vegaburgers te kopen als vervanging van vlees, maar met groenten aan de slag te gaan. Dan wordt koken en eten echt een feestje.

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer zangeres Sabrina Starkegedragsbioloog Dennis Vink, sterrenchef Steven Klein Neijenhuis. Met deze keer Sandra Ysbrandy, voedingsdeskundige, kookboekenschrijver en tv-kok.

Rijstebrij

“Mijn vader drukte doorgaans zijn stempel op wat mijn moeder kookte. Aardappelen, vlees, groenten. En die groenten waren dan gekookt met zo’n wit sausje gemaakt van het kookvocht en gebonden met maizena. Als mijn vader voor zijn werk op reis was, mochten we van mijn moeder altijd kiezen wat we wilden eten. Nou, dat wist ik wel: rijstebrij! Met veel bruine suiker en een vette klont roomboter. Daar was ik echt gek op.”

Passie

“Mijn moeder vond het heerlijk om op feestdagen veel mensen uit te nodigen en voor iedereen te koken. Dan pakte ze echt uit en mocht ik haar helpen. Ik was een jaar of elf. Zo is mijn passie voor koken en lekker eten begonnen. Toen ik slaagde voor mijn eindexamen organiseerde ik, in tegenstelling tot mijn klasgenoten die dansfeestjes gaven, een diner. Ik heb toen Indische gekookt voor dertig vrienden.”

Sandra Ysbrandy

“Zelf zet ik altijd verschillende groenteschalen op tafel. Koude, warme, geroosterde, gestoomde groenten. Je kunt er zo veel mee. Vlees eet ik bijna nooit meer.”

Favoriete hobby

“Het kwam niet bij me op om een koksopleiding te volgen. Ik kon naar de universiteit, dus ik ging studeren: geschiedenis en antropologie. Daarna kreeg ik een baan als communicatieadviseur bij een bank en had ik steeds minder tijd om te koken. En toen mijn kinderen geboren werden, schoot mijn favoriete hobby er al helemaal bij in.”

Gelukkig

“Als mijn kinderen maar gelukkig worden”, hoorde ik mezelf als jonge moeder vaak zeggen. Dat zinnetje zette me aan het denken, want met mijn eigen werk was ik steeds minder gelukkig. Ik miste het koken. Na 14 jaar bij de bank heb ik mijn baan opgezegd en me ingeschreven voor een koksopleiding. Tegelijkertijd ben ik een cateringbedrijf begonnen. Ik kookte voor bedrijven die buiten de deur gingen brainstormen.” 

Garnituur

“In mijn opleiding draaide alles om het bereiden van vlees of vis. Groenten waren slechts garnituur. Ondertussen wemelde het van de hypes rondom gezond eten, er werd van alles beweerd. Ik wilde weten hoe het echt zat, wat nu eigenlijk echt gezond eten is, zowel voor onszelf als voor de aarde. Zo kwam ik bij de vervolgopleiding natuurvoeding uit. Daar ontdekte ik hoe ongelofelijk lekker en gezond je kunt koken met groenten. Zelf zet ik altijd verschillende groenteschalen op tafel. Koude, warme, geroosterde, gestoomde groenten. Je kunt er zo veel mee. Vlees eet ik bijna nooit meer.”

Sandra Ysbrandy

“Met mijn workshops en recepten wil ik mensen aanmoedigen om niet die ongezonde, kant en klare vegaburgers te kopen als vervanging van vlees, maar met groenten aan de slag te gaan. Dan wordt koken en eten echt een feestje.”

Feestje

“Toch vinden veel mensen het moeilijk om vlees weg te laten uit hun maaltijden. En dat snap ik ook, want je moet echt anders leren koken. Dat heb ik zelf ervaren. Met mijn workshops en recepten wil ik mensen aanmoedigen om niet die ongezonde, kant en klare vegaburgers te kopen als vervanging van vlees, maar met groenten aan de slag te gaan. Dan wordt koken en eten echt een feestje.”

Sandra Ysbrandy is voedingsdeskundige, TV kok, succesvol kookboekenschrijfster en bovenal moeder van 3 zoons.