Dierenwelzijn

Het kantelpunt van… Ria Strik (raadslid PvdD Maastricht)

  • Bijgewerkt op 20-05-2024
  • 4 minuten
In dit artikel: Natuurlijk moet het niet bij die ene week blijven. Met de wethouder heb ik onder meer besproken om het standaard assortiment uit te breiden en de vegetarische optie tijdens raadsavonden altijd helemaal plantaardig te maken.

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer Annelies van Hierden (HEMA)zangeres Froukje en Marin de Boer van Oerol Festival. Met deze keer Ria Strik, raadslid voor de Partij voor de Dieren (PVDD) in Maastricht.

Weinig keuze

“Tot een paar maanden geleden was er in Maastricht geen enkel vegetarisch restaurant, laat staan een volledig plantaardige keuken. Er waren wel een paar restaurants met plantaardige opties, maar als je geen vlees, vis en zuivel eet, is de keuze hier dus heel beperkt. Gelukkig zijn er recent twee plantaardige restaurants geopend, dat is een stapje in de goede richting.”

Voedselstrategie

“De gemeente Maastricht heeft nauwelijks beleid omtrent voedsel. Geen Green City Deal, geen plan om voedselverspilling tegen te gaan, geen doelstelling om meer plantaardig te eten. Vergelijk dat eens met Amsterdam dat een serieuze voedselstrategie heeft met de ambitie om — in lijn met de aanbevelingen van het Voedingscentrum — het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon te verschuiven van 40 naar 60 procent in 2030.”

Week zonder Vlees en Zuivel

“Om daar iets aan te veranderen heb ik in de gemeenteraad een motie ingediend om mee te doen aan de Week zonder Vlees en Zuivel. Concreet betekent dat het serveren van plantaardige maaltijden in de gemeentelijke kantines en tijdens de wekelijkse raadsvergadering, aandacht besteden aan de Week zonder Vlees en Zuivel via de website en sociale media van de gemeente en horeca en scholen hierover informeren. Die motie heeft het op het nippertje gehaald.”

Ria Strik

“Dieren in de intensieve vee-industrie hebben helemaal geen keuze, wij wel”

Niet opdringen

“Veel raadsleden stemden tegen omdat ze vinden dat je plantaardig eten niet mag opdringen aan mensen en dat zij zelf de keuze moeten kunnen maken. Dat begrijp ik natuurlijk, maar het dringt kennelijk niet tot hen door dat mij tijdens de wekelijkse vergadering ook altijd een dierlijke maaltijd wordt opgedrongen. De standaard optie is met vlees en de vegetarische optie is altijd met kaas en ei. Hetzelfde geldt voor de catering in het gemeentehuis waar de enige plantaardige optie een broodje plantaardige kaas is. En als we het dan over keuzevrijheid hebben, de dieren in de intensieve vee-industrie hebben helemaal geen keuze, wij wel.”

Ria Strik

“De meeste raadsleden reageerden heel positief, sommigen kwamen naar me toe om te zeggen dat ik hen aan het denken zette.”

Beenham

“Nadat de motie werd aangenomen, maakte ik me een beetje zorgen of Alain Garnier, de verantwoordelijke wethouder, er wel serieus mee aan de slag zou gaan. Zijn partij had namelijk tegengestemd. Maar mijn zorgen waren voor niks. De wethouder is het gesprek met de cateraar aangegaan en die hebben het goed opgepakt. Zelf heb ik plantaardige kokosmakronen gebakken en uitgedeeld tijdens de raadsvergadering. De meeste raadsleden reageerden heel positief, sommigen kwamen naar me toe om te zeggen dat ik hen aan het denken zette. Maar er was ook weerstand. Eén raadslid had uit protest haar eigen beenham meegenomen en zette die pontificaal op tafel.”

Documentaire

“Na afloop heb ik een evaluatiegesprek met de wethouder gehad. Hij was heel positief. Hij vertelde dat hij geïnspireerd was door de Netflix-documentaire You Are What You Eat: A Twin Experiment. Daarin worden de gezondheidseffecten van een plantaardig versus dierlijk eetpatroon overtuigend zichtbaar. De wethouder heeft toegezegd dat de gemeente volgend jaar weer meedoet. Ik vind dat we dan wel beter moeten uitleggen waarom we dit doen, vooral aan mensen die het onzin vinden. Ook zouden we scholen en horeca meer mee moeten nemen. Dat is dit jaar te weinig gebeurd.”

Ria Strik

“Het zijn kleine stapjes, maar elk stapje zie ik als een grote overwinning.”

Inclusief

“Natuurlijk moet het niet bij die ene week blijven. Met de wethouder heb ik onder meer besproken om het standaard assortiment uit te breiden en de vegetarische optie tijdens raadsavonden altijd helemaal plantaardig te maken. Dat is ook inclusief: mensen die vegan, halal of kosjer eten, of voor mensen die lactose intolerant zijn, komen dan ook aan hun trekken. Het zijn kleine stapjes, maar elk stapje zie ik als een grote overwinning.”

Ria Strik (1991) begon een paar jaar geleden als actief lid bij de werkgroep Partij voor de Dieren Maastricht en is sinds maart 2023 raadslid bij deze groenste fractie in de Maastrichtse gemeenteraad.