Het kantelpunt van… Lucas Metsaars
In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer oud-profbasketballer Chatilla van Grinsven, sterrenchef van Herberg Onder de Linden Steven Klein Neijenhuis en voedingsdeskundige Sandra Ysbrandy. Met deze keer Lucas Metsaars, Food Change Expert.
Weeshuis
“Mijn ouders aten vroeger nauwelijks vlees, maar omdat mijn broer en ik gek waren op kip, maakten ze dat speciaal voor ons. Na een hele dag buiten voetballen aten we kip voor een heel weeshuis.”
Fitnessen
“Dat werd er niet minder op toen ik op mijn 15de begon met fitnessen. Om fit en gespierd te worden moet je hard trainen, goed rusten en eiwitrijke voeding eten. Dat zijn de drie pijlers. Dus trainde ik 5 à 6 keer per week en at ik natuurlijk veel kip, maar ook tonijn, zalm, eieren en kwark. Allemaal dierlijke eiwitten dus.”
Lucas Metsaars
“Veel mensen zijn bang om te weinig eiwitten binnen te krijgen, vooral fanatieke sporters, maar de meeste Nederlander eten eerder te veel dan te weinig eiwitten.”
Vaderschap
“Een jaar of drie geleden is mijn eetpatroon in een vrij rap tempo veranderd. De belangrijkste factor was het vaderschap. Daarvoor was ik minder bezig met de gevolgen van klimaatverandering, maar tijdens de zwangerschap van mijn vrouw begon ik meer te lezen over de negatieve impact van ons voedselsysteem. Toen ik bij Bonduelle ging werken raakte alles in een stroomversnelling.”
Lucas Metsaars
“De belangrijkste factor was het vaderschap. Daarvoor was ik minder bezig met de gevolgen van klimaatverandering.”
80 miljard dieren
“Daar ging een wereld voor me open. Ik leerde allerlei nieuwe recepten kennen met groenten, peulvruchten, zaden, granen en noten. Ondertussen verdiepte ik me steeds verder in het voedselsysteem, de negatieve impact op het klimaat, het verlies van biodiversiteit en het welzijn van dieren in de vlees- en zuivelindustrie. Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 80 miljard dieren gebruikt voor consumptie – met alle gevolgen van dien. Hoe meer ik ervan wist, hoe minder trek ik kreeg in vlees en zuivel.”
Lucas Metsaars
“Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 80 miljard dieren gebruikt voor consumptie – met alle gevolgen van dien. Hoe meer ik ervan wist, hoe minder trek ik kreeg in vlees en zuivel.”
Vooroordelen
“Mijn vrouw ging er snel in mee. In feite hebben we het proces samen doorgemaakt. Samen verbaasden we ons telkens weer over de nieuwe feitjes uit artikelen en documentaires. Het huidige voedselsysteem is volstrekt onhoudbaar. En toen we leerden om groenten meer in de hoofdrol te zetten en andere heerlijke recepten gingen maken, werden onze vooroordelen over plantaardige voeding weggevaagd. Thuis eten we nu bijna nooit meer vlees. We volgen het Planetary Health Diet: 80% plantaardig, 20% dierlijk.”
Lucas Metsaars
““Mijn vrouw ging er snel in mee. In feite hebben we het proces samen doorgemaakt. Samen verbaasden we ons telkens weer over de nieuwe feitjes uit artikelen en documentaires. “
Eiwitten
“Het gemiddelde Nederlandse gezin put uit 7 recepten die ze vaak maken. Wij zijn niet anders, maar we hebben bijna al onze recepten plantaardiger gemaakt. Vleesvervangers eten we haast nooit, vooral veel meer groenten, peulvruchten, noten en zaden. We eten niet alleen beter, maar ook lekkerder dan vroeger. Ondertussen fitness ik nog steeds 4 à 5 keer per week en met mijn eetpatroon gaat dat prima. Veel mensen zijn bang om te weinig eiwitten binnen te krijgen, vooral fanatieke sporters, maar de meeste Nederlander eten eerder te veel dan te weinig eiwitten.”
Lucas Metsaars is Food Change Expert en deelt via zijn Linkedin-pagina wekelijks interessante updates over het innovaties op het gebied van eten.