Gezondheid

Het kantelpunt van… Lili Genee Pirayesh

  • Bijgewerkt op 10-02-2025
  • 3 minuten
In dit artikel: "Ik zou mensen willen oproepen om zich te verdiepen in hoe hun eigen lichaam werkt en wat je organen en hersenen nodig hebben aan voedingsstoffen. Dan wordt het makkelijker om je niet langer te laten verleiden door je omgeving en gewoon te eten en drinken wat je nodig hebt.”
Lili Genee

In de serie ‘het kantelpunt van…’ interviewen we mensen over het moment dat ze hun menu hebben aangepast, gesterkt door een of meerdere argumenten. Eerder interviewden we onder meer oud-profbasketballer Chatilla van Grinsven, sterrenchef van Herberg Onder de Linden Steven Klein Neijenhuis en voedingsdeskundige Sandra Ysbrandy. Met deze keer Lili Genee Pirayesh, schrijver en welzijnsondernemer.

Perzische wijsheden

“Mijn moeder was een geweldige kok, voeding stond centraal in haar leven, ook geestelijke voeding trouwens. Ze had een gerecht voor elke gemoedstoestand en speelde in op de seizoenen. Veel Perzische gerechten herbergen voedingswijsheden in de receptuur. Spinazie wordt bijvoorbeeld altijd bereid met citroen, zodat ijzer uit spinazie beter vrij komt. Eten draaide bij ons thuis nooit alleen om het eten zelf, maar ook om de voorbereiding, het koken en de presentatie.”

Lili Genee Pirayesh

“Toen ik borstvoeding gaf, realiseerde ik me dat ik vloeibare liefde doorgaf. Ik verdiepte me in de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben en verwerkte dat in mijn dagelijks eetpatroon.”

Moeder

“Mijn liefde voor eten heb ik dus echt van mijn moeder meegekregen. Uiteraard heb ik van haar leren koken. Toen zij later haar eetpatroon veranderde, naar biologisch en meer groenten, nam ik dat over. Zo werden onze Perzische gerechten gezonder. Pas toen ik zelf kinderen kreeg ben ik meer mijn eigen weg gegaan in de keuken. Ik kwam in aanraking met allerlei verschillende stromingen, van raw food tot de Ayurvedische keuken, probeerde van alles. Inmiddels varieer ik daartussen, ik eet nu heel intuïtief.”

Zwangerschap

“Na mijn eerste zwangerschap ben ik structureel anders gaan eten. Toen ik borstvoeding gaf, realiseerde ik me dat ik vloeibare liefde doorgaf. Ik verdiepte me in de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben en verwerkte dat in mijn dagelijks eetpatroon. Ik varieer heel veel, vlees eet ik nauwelijks en troep komt er bij mij al helemaal niet in: ik wil daar mijn lichaam en hersenen niet aan blootstellen.”

Lili Genee Pirayesh

“Voeding is een medicijn: ik zorg dat ik voldoende omega 3 rijke voeding eet, zeekraal voor extra jodium, en veel vezelrijke groenten.”

Vegetarische burgers

“Aanvankelijk vond ik het lastig om vlees en vis te laten staan, maar inmiddels niet meer. Ik maak tegenwoordig zelf vegetarische burgers. Alleen buiten de deur eet ik nog heel af en toe vlees. Verder heb ik een lactose intolerantie, dus zuivel eet ik sowieso niet. Voeding is een medicijn: ik zorg dat ik voldoende omega 3 rijke voeding eet, zeekraal voor extra jodium, en veel vezelrijke groenten.”

Sociale druk

“Ik ervaar geen weerstand van mijn omgeving omtrent mijn eetpatroon. Met alcohol wel. Gelukkig ben ik niet zo vatbaar voor sociale druk. Dankzij hersenwetenschapper Erik Scherder — hij is een soort mentor voor mij — weet ik hoe enorm slecht alcohol voor je is — veel slechter dan mensen denken. Ik zou mensen willen oproepen om zich te verdiepen in hoe hun eigen lichaam werkt en wat je organen en hersenen nodig hebben aan voedingsstoffen. Dan wordt het makkelijker om je niet langer te laten verleiden door je omgeving en gewoon te eten en drinken wat je nodig hebt.”

Lili Genee Pirayesh

“Er zijn zoveel makkelijke vegetarische recepten. Laat je daardoor inspireren en ga ermee aan de slag.”

Voedingsstoffen

“De meeste mensen krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen. Mijn tip zou zijn om vandaag nog te beginnen met het eten van meer groenten, zaden en (zoete) aardappelen. Maak zelf wraps, pannenkoeken en maaltijdsoepen. Er zijn zoveel makkelijke vegetarische recepten. Laat je daardoor inspireren en ga ermee aan de slag.”

Lili Genee Pirayesh is schrijver en welzijnsondernemer.