Praktische tips

Ik wil minder zuivel gebruiken

  • Bijgewerkt op 16-10-2023
  • 2 minuten
In dit artikel: Melk is goed voor elk? Vergeet het maar, helaas zijn de meeste zuivelproducten veel minder goed voor jou en de dieren dan algemeen bekend. Je kan er meer over lezen in ‘waarom een nieuw menu’. Wil je gelijk beginnen met minder kaas, melk en yoghurt? In dit artikel lees je onze praktische tips.

Kies een vervanger, bijvoorbeeld voor in de koffie

Sommige rituelen zijn te lekker om over te slaan, zoals koffie aan het begin van de dag. Gelukkig zijn er verschillende soorten plantaardige melk zeer geschikt om te gebruiken in de koffie, van soja tot havermelk. Onze tip: proef een aantal varianten en bepaal welke smaak het beste bij je past. Overigens bevatten de meeste plantaardige ‘barista-opties’ net als koemelk wat vet om ervoor zorgen dat ze goed schuimen, dus ook een cappuccino kan je zuivelvrij drinken. Uiteindelijk blijft je bakkie zwart drinken wel de meest gezonde optie.

Yoghurt en kwark

En mijn bakje yoghurt of kwark dan? Niet getreurd, er zijn veel opties om je trek te stillen en aan je eiwitten te komen. Van haverkwark tot amandelyoghurt, de keuze is reuze. Ja, ze zijn mede door de recente keuze van het BTW-tarief door de overheid duurder dan yoghurt en kwark van koemelk maar qua voedingswaarden en smaak doen ze zeker niet onder!

Koken met…

Van creme-fraiche tot strooikaas voor over de pasta, voor vrijwel elk gerecht is een plantaardige optie te vinden. De producten staan vaak in een apart schap in de supermarkt, of ze staan tussen de andere producten. Je herkent ze dan aan het V-label.

De kaas van het brood

We geven het toe, nog niet alle plantaardige kazen zijn qua smaak op het niveau van de kazen gemaakt van koe-, schapen- of geitenmelk. Toch zijn er met name voor het plakje jong of jong belegen behoorlijke alternatieven te vinden in vrijwel elke supermarkt. Zo heeft onder andere Albert Heijn en Lidl een huismerk kaas gemaakt van kokos en er zijn ook varianten te verkrijgen als alternatief voor plakjes chili-kaas of feneriek-kaas.

Kijk voor een handig overzicht met tips voor de vele soorten zuivel (kaas, melk, boter, kwark, toetjes, etc) op stoppenmetzuivel.nl.