Praktische tips

Ik wil minder vlees en vis eten

  • Bijgewerkt op 11-10-2023
  • 3 minuten
In dit artikel: Wat je reden om te minderen ook is, je hoeft je menu niet gelijk radicaal om te gooien. Minder vlees en vis eten gaat voor veel mensen het makkelijkst wanneer ze niet radicaal stoppen maar beginnen met kleine stapjes. In dit artikel vind je hiervoor een aantal manieren. Maak je je zorgen of je wel de juiste voedingsstoffen binnen krijgt of heb je andere vragen voor je wilt starten? Bekijk dan de veelgestelde vragen op ‘hoe begin ik’.

Wat je reden om te minderen ook is, je hoeft je menu niet gelijk radicaal om te gooien. Minder vlees en vis eten gaat voor veel mensen het makkelijkst wanneer ze niet radicaal stoppen maar beginnen met kleine stapjes. In dit artikel vind je hiervoor een aantal manieren. Maak je je zorgen of je wel de juiste voedingsstoffen binnen krijgt of heb je andere vragen voor je wilt starten? Bekijk dan de veelgestelde vragen op ‘hoe begin ik’.

Manier 1: De kunst van het weglaten

Lekker eten kan makkelijk ook zonder vlees of vis. Het gaat juist om het gebruik van de juiste kruiden en andere ingrediënten. Laat het gehakt eens weg uit de pastasaus, maak je nasi of paella zonder kip of zeevruchten, of kies eens voor een pizza zonder ham, ansjovis of salami. Je zult merken dat het vaak helemaal niet ten koste gaat van de smaak.

Manier 2: Vervang vlees door een vleesvervanger

Eén van de makkelijkste manieren om minder vlees te gaan eten, is dat je het vlees in een recept vervangt door een plantaardige of vegetarische variant. Voor vrijwel elk type vlees zijn er alternatieven in de supermarkt die vaak opvallend goed smaken. Let wel, ook deze producten kunnen teveel vet of zout bevatten en niet elke vleesvervanger is even lekker, dus probeer ze uit en kies je favoriet. Wil je meer weten over vleesvervangers in het algemeen, klik dan hier.

Thekla Reuten

“Het gaat er niet om dat je alles gelijk perfect doet, het gaat erom dat je begint”

Manier 3: Begin met het veranderen van een maaltijd

Nog niet klaar voor de aanpassing van het avondeten? Misschien omdat je ook kookt voor anderen die nog niet zover zijn? Begin dan met je eigen ontbijt of met je lunch. Dat is een iets kleinere aanpassing maar het zorgt er wel voor dat je al wat kennis op doet van de mogelijkheden.

Manier 4: Ga voor een vleesvrije dag

Het lijkt wat voor de hand liggend, maar om te wennen werkt het echt om een vaste dag in de week aan te houden dat je geen vlees eet. Probeer bijvoorbeeld Meatless Monday (zie ook ‘Ik wil een challenge doen’) of ga voor een visvrije vrijdag.

Weet waar je het voor doet, maak er een feestje van en heb geduld

Wees geduldig en niet te streng voor jezelf. Het kan even duren voordat je gewend bent aan minder vlees en vis. Of je het nu doet voor je voor gezondheid, het milieu en klimaat of voor dierenwelzijn, je bent in ieder geval bewuster geworden van je voedingskeuzes. En maak vervolgens wel een feest van je eten, juist ook zonder vlees en vis kan je culinair aan de slag of even onverantwoord snacken als je daar behoefte aan hebt.